Šanca: Na summite na Malte by mal Slovensko namiesto Fica zastupovať prezident

0
Eva Babitzová, predsedníčka strany Šanca (Autor: SITA)

Na budúcotýždňovom mimoriadnom európskom summite na Malte, ktorý sa bude zaoberať imigráciou, by mal namiesto premiéra zastupovať Slovensko prezident Kiska.  Navrhuje to strana Šanca.

„Smer-SD postavil svoju predvolebnú kampaň na proti-utečeneckej politike a namiesto zapájania sa do európskych riešení intenzívne šíri rétoriku zneužívajúcu strach z utečencov,“ vysvetľuje predsedníčka Šance Eva Babitzová.

Slovensko podľa nej vždy chcelo zostať v jadre EÚ a musíme pre to urobiť všetko aj v tomto dôležitom období, kedy sa rozhoduje nielen o tom, ako prebudovať imigračnú politiku a ochranu hraníc.

„Zatiaľ, čo EÚ rieši financovanie a budovanie záchytných miest, Robert Fico demonštruje policajnú a vojenskú silu proti utečeneckej vlne, ktorá ale Slovensko úplne obchádza,“ hovorí Babitzová.

Najlepšie riešenie súčasnej situácie by bolo, aby sa vláda dohodla s prezidentom Kiskom, že bude do volieb zastupovať Slovensko na európskych summitoch, tak ako zastupuje Slovensko na summitoch NATO či OSN. Slovensko by tak mohlo plnohodnotne prispieť do prípravy Európskych riešení bez toho, aby našu pozíciu ohrozovali blížiace sa voľby.

O takejto možnosti hovoril začiatkom minulého roka aj Robert Fico ako prezidentský kandidát, keď v rozhovore povedal, že by rád ako prezident spolupracoval na európskej agende a rád zastupoval Slovensko na summitoch. „Keďže Robert Fico presadzoval rozšírenie aktivít prezidenta aj o európsku agendu a v prípade víťazstva bol pripravený na dohodu v tejto veci s budúcim premiérom, je dnes najvyšší čas vrátiť sa k tejto otázke a pokúsiť sa nájsť dohodu s prezidentom Kiskom,“ vysvetľuje predsedníčka Šance Babitzová. Dohoda by sa pritom mala opierať o najdôležitejší pilier slovenskej zahraničnej politiky – že sme a chceme zostať jadrom Európskej únie, ktorého súčasťou vždy budú Nemecko a Francúzsko.

Účasť prezidenta na európskych summitoch by zároveň umožnila ministrom pokračovať v riešení špecifík jednotlivých európskych návrhov, keďže by sa aj naďalej zúčastňovali rokovaní Rady EÚ na ministerskej úrovni.

- Reklama -