Šanca: Na nákup elektronickej známky cez palivovú kartu Počiatkov tender nemyslel

0
Šanca (Autor: Šanca)

Užívatelia diaľnic už nebudú musieť vo vozidle naliepať papierovú diaľničnú známku, keďže jej podoba bude výlučne elektronická. Elektronickú diaľničnú známku môže zákazník uhradiť prostredníctvom internetového portálu, aplikácie pre mobilné zariadenia alebo v sieti obchodných miest, najčastejšie čerpacích staníc či prostredníctvom samoobslužných zariadení umiestnených najmä na hraničných priechodoch.

„Medzi spôsobmi zakúpenia však nenájdete palivové karty, ktoré firmy s väčším počtom vozidiel alebo autodopravcovia na nákup diaľničných známok doteraz vo veľkej miere využívali,“ upozorňuje podpredsedníčka Šance Jaroslava Lukačovičová.

Toho istého ministra, ktorý predaj elektronických diaľničných známok slávnostne spustil, bude preverovať Generálna prokuratúra. Kvôli tým istým palivovým kartám. Tie totiž už podobnú rolu zohrali v tendri na mýtne služby. „Tiež sa na ne najskôr pozabudlo, aby sa potom za pár miliónov eur mohli do systému doplniť,“ pripomína Lukačovičová.

Minister vlani kvôli tendru Národnej diaľničnej spoločnosti na palivové karty čelil dokonca odvolávaniu pre podozrenie, že za víťazom súťaže, spoločnosťou Paywell, stojí schránková firma, ale aj kvôli predraženým poplatkom za zabezpečovanie tejto služby či účelovo nastavenými podmienkam tendra.

Už minulý rok mal byť systém elektronických diaľničných známok spustený a zdá sa, že nielen netransparentnosť tendra na palivové karty, ale aj nedomyslenie ich samotných funkcií a prepojenie na systém elektronických diaľničných známok, možno budú stáť Slovensko ďalšie zbytočne vyhodené peniaze, ktoré mohli byť využité ďaleko rozumnejšie.

- Reklama -