Šanca: Ak vládna strana nechce znížiť dane ani odvody, mala by aspoň odstrániť byrokraciu

0
Šanca (Autor: Šanca)

Tá navrhuje odstrániť nezmyselné termíny a papierovačky, ukončenie trestania zamestnávateľov za chyby zamestnancov a pomoc zamestnanosti zdravotne postihnutých občanov v rámci chránených dielní.

„Ak vláda chce, aby zamestnávatelia dávali ľuďom prácu a nechce znížiť dane ani odvody, mala by im vyjsť v ústrety aspoň odstránením administratívno-byrokratického zaťaženia. Nie je prijateľné, aby zamestnávateľ na zamestnanie jedného zamestnanca musel počas roka odovzdať 81 dokumentov štyrom rôznym inštitúciám. A to všetko duplicitne a navyše v nereálnych a  nezosúladených termínoch,“ vysvetľuje podpredsedníčka Šance Jaroslava Lukačovičová.

Návrh Šance na zmenu zákona o sociálnom poistení umožňuje zamestnávateľovi odhlásiť zamestnanca po skončení pracovného pomeru do ôsmich dní tak, ako je to aj v zákone o zdravotnom poistení, nie hneď nasledujúci deň ako to je v súčasnosti, rovnako dáva zamestnávateľovi možnosť odoslať evidenčný list pre účely dôchodku v najbližšom výplatnom termíne a nie do troch dní. Doteraz platné termíny boli často zo strany zamestnávateľa nesplniteľné a neboli zosúladené s ostatnými povinnosťami.

„V ďalšom bode navrhujeme, aby štát prestal trestať zamestnávateľov za to, že študent, ktorého zamestnávajú, podal nepravdivé čestné prehlásenie a oni musia za neho doplatiť odvody, za ktoré im Sociálna poisťovňa vyrúbi ešte aj penále. Nepovažujeme za správne trestať  zamestnávateľov za chyby, na ktoré nemajú dosah,“ hovorí Lukačovičová.

Šanca navrhuje aj zrovnoprávniť tlačivo o výške príjmu zamestnanca ako aj o vykonaní ročného zúčtovania dane do elektronickej formy ako platné pre účely platenia daní.

„Ďalší návrh na zlepšenie zamestnávania vychádza v ústrety zdravotne postihnutým občanom, ktorí pracujú v rámci chránených dielní a chránených pracovísk. Tí môžu v súčasnosti vzhľadom na svoj stav a výklad zákona pracovať len v interiéri. Mnoho z nich by sa však po súhlase lekára vedelo uplatniť aj v záhradníctve, poľnohospodárstve alebo pri rôznych drobných prácach v exteriéri,“ dopĺňa navrhovateľ zákona poslanec NR SR Novotný.

- Reklama -