SaS zákaz predaja počas sviatkov nepodporí

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Slovenská republika sa podľa Ústavy SR neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo. Polovicu z celkového počtu štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja tvoria sviatky spojené s kresťanskou vieroukou. Nesúhlasíme s tým, aby za týchto okolností na Slovensku existoval zákon, ktorý zakazuje počas kresťanských sviatkov podnikať,“ uvádzajú predstavitelia strany Sloboda a Solidarita.

Pritom zákaz predaja sa týka len vymedzeného okruhu podnikateľov, pričom na základe výnimiek budú z neho vylúčení napríklad majitelia reštaurácií, pohostinstiev, barov, firmy s nepretržitou prevádzkou vrátane súkromných prevádzkovateľov televíznych a rozhlasových staníc, ale aj predajcovia – živnostníci, ktorí predávajú rovnaký sortiment ako obchodné reťazce. „Zákon teda bude podľa nášho názoru diskriminačný, čím sa zvýši záujem na jeho obchádzaní,“ tvrdia liberáli.

Zároveň dodávajú, že otváracie hodiny predajní sú výsostne vec podnikateľov a ich dohôd so zamestnancami. Je to zároveň jeden z prvkov, ktorý spadá do oblasti hospodárskej súťaže. „Obchody si môžu konkurovať cenami, sortimentom, ale aj otváracími hodinami. Podľa ústavy Slovenská republika chráni a podporuje hospodársku súťaž. Zákaz predaja ide proti tejto ústavnej proklamácii,“ deklaruje vedenie SaS a preto zákaz predaja počas sviatkov SaS považuje za kartelovú dohodu vlády, podnikateľov a odborárskych predákov proti občanom, proti zamestnancom, proti slobodnému trhu a v konečnom dôsledku proti zdravému rozumu.

Richard Sulík, predseda SaS

Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS

Ľubomír Galko, podpredseda SaS

Jozef Mihál, podpredseda SaS

- Reklama -