SaS víta rozhodnutie ministra Sólymosa zrušiť súhlas s ďalšou ťažbou na hornej Nitre

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Doteraz chýbalo stanovisko odborníkov k tejto téme. Akékoľvek pochybenie pri ťažbe by mohlo mať fatálne dôsledky na existenciu kúpeľov a spôsobiť ich zánik,“ hovorí poslankyňa NR SR Anna Zemanová, ktorá je tímlíderkou SaS pre životné prostredie, a pokračuje: „Vítam rozhodnutie ministra, že súhlasné stanovisko s ťažbou napokon zrušil.“

„Hornonitrianske bane sú síce jedným z najväčších zamestnávateľov na hornej Nitre, ale Kúpele Bojnice sú obrovským zdrojom turistického ruchu. Nedáva zmysel, aby tento potenciál ťažba nekvalitného hnedého uhlia zničila,“ poznamenal poslankyňa NR SR za SaS a kandidátka na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Renáta Kaščáková.

Poslanec NR SR a tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek upozorňuje, že aj Európska komisia v súčasnosti posudzuje oprávnenosť podpory výroby elektriny z domáceho uhlia, na ktorú sa majú Slováci skladať v účtoch za elektrinu až do roku 2030. Na ministerstve hospodárstva by preto nemali čakať, ale už dnes, v nadväznosti na rozhodnutie ministra životného prostredia, proakívne reagovať. „Teraz, keď Hornonitrianske bane Prievidza nemôžu spustiť novú ťažbu, je najvyšší čas prehodnotiť aj nariadenie vo všeobecnom hospodárskom záujme, na základe ktorého púšťame každoročne hore komínom Nováckej elektrárne 100 miliónov eur z našich peňaženiek,“ uviedol K. Galek.

Ministerstvo životného prostredia SR vydalo na základe posudzovania vplyvov na životné prostredie Záverečné stanovisko č. 4866/2016-1.7/jm z dňa 16. 12 .2016, ktorým vyjadrilo súhlas s pokračovaním ťažby v 12. ťažobnom poli v úseku Nováky I. Voči tomuto rozhodnutiu podali Kúpele Bojnice odvolanie. Strana SaS k uvedenej téme zorganizovala viaceré odborné stretnutia, na ktorých sa však zástupcovia Hornonitrianskych baní Prievidza odmietali zúčastniť. Minister životného prostredia v rozkladovom konaní súhlasné rozhodnutie s ťažbou zrušil, odvolal sa na procesnú chybu.

- Reklama -