piatok, 26 apríla, 2024
7.5 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS chce zlepšiť informovanie ľudí o cenotvorbe energií, ušetriť by sa mohli...

SaS chce zlepšiť informovanie ľudí o cenotvorbe energií, ušetriť by sa mohli desiatky miliónov eur

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Princíp nášho zákona je veľmi jednoduchý – chceme cenotvorbu otvoriť verejnej kontrole pre všetkých spotrebiteľov energií. Zverejňované by boli všetky ekonomicky oprávnené náklady, čiže náklady na energie, mzdové náklady, odmeny, odpisy, nájomné, opravy, údržby, úvery a iné režijné náklady vstupujúce do regulovanej ceny,“ poznamenal poslanec Galek a doplnil: „Túto otvorenú cenotvorbu by som prirovnal k povinnému zverejňovaniu zmlúv. Základom je predovšetkým verejný tlak a prevencia. V prípade nezrovnalostí v cenovom návrhu a rozhodnutí sa bude môcť každý občan obrátiť na regulačnú radu a ak bude rozpor vážny, pokojne aj na generálnu prokuratúru.“

Podľa SaS by sa týmto opatrením dalo ušetriť až 60 miliónov eur – toľko priemerne ročne stojí všetkých spotrebiteľov osobitný odvod.

„Ešte v roku 2012 zaviedla Ficova vláda tzv. osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach. Bol zavedený na 4 roky a od vlaňajšieho roka na neurčito, pričom na dva roky sa jeho výška dokonca zdvojnásobila. Len tak, lebo máme nedokonalú reguláciu, tak sa vláda rozhodla zaviesť takúto nepriamu daň a zvýšiť si tak ‚malú domov‘ z prehnaného príjmu, ktorý si distribučné spoločnosti od ľudí nechávajú platiť. Aj toto je jeden z dôvodov, pre ktoré máme na Slovensku jedny z najvyšších cien energií EÚ,“ poukázala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Liberáli upozornili, že napríklad poplatky za distribúciu v prípade elektriny tvoria viac ako tretinu z jej koncovej ceny, čo je neprimerane vysoké číslo. Spôsob regulácie je zahalený rúškom tajomstva, a toto chce strana SaS týmto zákonom zmeniť.

 

- Reklama -