SaS: Žiadame vládu, aby vysvetlila právny základ prítomnosti utečencov na Slovensku

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Počas diskusie v Národnej rade strana Sloboda a Solidarita predložila relevantné právne argumenty, podľa ktorých dohoda medzi Slovenskom a Rakúskom nemá oporu v zákonoch Slovenskej republiky. Podľa ústavy štátne orgány môžu konať len spôsobom a v rozsahu, ktorý im dovoľujú zákony Slovenskej republiky,“ uvádzajú predstavitelia strany Sloboda a Solidarita.

Existuje dôvodné podozrenie, že vláda Roberta Fica prekročila svoje právomoci a utečenci, ktorých azylové konanie prebieha v Rakúsku, sa na území Slovenskej republiky nachádzajú protizákonne.

„SaS považuje za správne, aby Slovensko napadlo rozhodnutie ministrov vnútra EÚ o povinných kvótach na súde už len z toho dôvodu, aby sa pre budúcnosť vyriešili kompetenčné spory medzi členskými štátmi EÚ. Ale zároveň musíme trvať na tom, že vláda SR sa musí riadiť slovenskými zákonmi a ústavou,“ dodávajú.

Vláda Roberta Fica nielenže odignorovala vôľu občanov v Gabčíkove, ktorí odmietli utečencov v referende, ale ignoruje aj obavy občanov z porušovania zákonov. „Vyzývame vládu, aby verejnosti dôkladne zdôvodnila, na akom právnom základe sa utečenci z Rakúska nachádzajú na území Slovenskej republiky,“ uzatvárajú liberáli.

Richard Sulík, predseda SaS

Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS

Ľubomír Galko, podpredseda SaS

Jozef Mihál, podpredseda SaS

- Reklama -