SaS: Žiadame odvolanie riaditeľa NDS

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Posledné týždne a mesiace sa hovorí o nedostatku peňazí na diaľnice a nutnosti ‚odbrzdiť‘ dlhovú brzdu. Národná diaľničná spoločnosť pritom vyhadzuje milióny, hoci by nemusela – kupuje pozemky súvisiace s budovaním obchvatu Bratislavy, ktoré sú zbytočne predražené. Kupovať mohla lacnejšie a neurobila to,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre dopravu Miroslav Ivan.

Ivan poukázal na konkrétny príklad, keď 74 tisíc metrov štvorcových mala NDS ako kompenzačné opatrenie vyvlastnených a pred finálnym rozhodnutím ministerstva dopravy vlastný návrh na vyvlastnenie vzala späť a kúpila na inom mieste pozemky – a to päťkrát drahšie.

Poslankyňa NR SR a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová upozornila, že nová príležitosť na kšeft súvisí s návrhom na zmenu náhradných plôch pre vzácne chránené druhy vtáctva, ktorých podmienky pre život majú byť diaľnicou ohrozené. „Zaujímavý bol dôvod projektu ochrany prírody, a to problémy s výkupom a vyvlastnením určených plôch. V novom projekte ochrany prírody bola vytipovaná dvakrát väčšia rozloha a z toho viac ako tretina patrila jednej súkromnej spoločnosti.“

Podľa Zemanovej nie je správne, keď sa zorganizuje skupina, ktorá ciele ochrany prírody zneužije vo svoj prospech, a NDS vyplatí za ornú pôdu v Rusovciach viac ako 20 eur za meter štorcový, za cenu, ktorá bola v znaleckom posudku zjavne účelovo nadsadená. Prvá časť obchodu za 5 209 200 eur sa už uskutočnila a ďalšie pozemky vo výmere 21 hektárov patriace tej istej súkromnej spoločnosti ROT s. r. .o. sú predpripravené na výhodný obchod.

„Všetko do seba zapadne, ak zistíte, že spoločnosť ROT s. r. .o. a NDS sú prepojené ľuďmi, ktorí vidia skvelú príležitosť finančne si prilepšiť a pritom sa tváriť, že chránia prírodu. Títo spoloční známi sú pritom prepojení s vládnou stranou Most-Híd, ktorá má na starosti dva kľúčové rezorty – dopravu a životné prostredie,“ poznamenala A. Zemanová.

SaS pripravuje trestné oznámenie pre podozrenia z konania smerujúceho k naplneniu skutkovej podstaty viacerých trestných činov podľa trestného zákona, a to trestného činu podvodu, ako aj trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

- Reklama -