SaS: Za škandál s eurofondmi zodpovedajú aj štátni tajomníci za Smer-SD a Most-Híd

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Pýtame sa preto predsedov koaličných strán, osobitne Roberta Fica a Bélu Bugára, či táto krížová kontrola na ministerstve školstva zlyhala, alebo sa machinácie s eurofondami diali s tichou podporou štátnych tajomníkov. Ako totiž vyplávalo na povrch, s dotáciami na vedu a výskum mali do činenia aj oligarchovia Smeru-SD. V každom prípade aktuálna je aj výmena oboch štátnych tajomníkov,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling.

„Z listu Európskej komisie jednoznačne vyplýva, že za škandál zodpovedá súčasné vedenie ministerstva. V liste komisia totiž jasne žiada, aby ministerstvo školstva preverilo, či metodika a výberové kritériá, schválené 25. mája 2016, boli aplikované transparentným a nediskriminačným spôsobom, či hodnotitelia mali dostatočné skúsenosti a vedomosti na posúdenie projektov a či vybrané projekty splnili výberové kritériá najmä z pohľadu preukázania dostatočných skúseností žiadateľov v oblasti výskumu a inovácií a ich finančnej stability,“ poznamenal B. Gröhling.

Takáto je chronológia kauzy:

23. marca 2016 – Peter Plavčan bol vymenovaný za ministra školstva

1. mája 2016 – minister vymenoval Rastislava Belianskeho za generálneho riaditeľa Výskumnej agentúry

18. mája 2016 – Výskumná agentúra zrušila výzvu vypísanú ešte za ministra Draxlera

25. mája 2016 – monitorovací výbor schválil nové kritériá hodnotenia eurofondových projektov

31. mája 2016 – Výskumná agentúra vypísala výzvy už na základe nových hodnotiacich kritérií

„Zo strany SNS je zbabelé a pokrytecké, keď vinu zhadzuje na bývalé vedenie ministerstva. Za škandál je v plnej miere zodpovedné jeho súčasné vedenie, osobitne minister školstva Plavčan, ktorý je zároveň predsedom Rady Výskumnej agentúry, ako aj jej generálny riaditeľ a Plavčanov nominant, Rastislav Beliansky. A minimálne oni a štátni tajomníci by mali zo svojich funkcií odísť. Tak káže politická kultúra. V opačnom prípade celá spoločnosť dostane od vládnych politikov len ten najhorší príklad,“ uvádza SaS v tlačovej správe.

- Reklama -