SaS: Vyzývame prezidenta na odvolanie šéfa ÚRSO Holjenčíka

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Narúšanie nezávislosti ÚRSO a regulačného procesu neumožňujú v plnej miere premietnuť hospodárenie týchto spoločností ako aj vývoj trhu v plnej miere do cien energií. Toto všetko s jediným cieľom, aby štátne a pološtátne regulované spoločnosti mohli odvádzať riadne, alebo „mimoriadne“ dividendy štátu podľa pokynov predsedu vlády. Toto sa však deje na úkor cien energií, a teda z vreciek všetkých obyvateľov a podnikateľov na Slovensku. Závislé konanie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka od požiadaviek vlády má tak výrazne negatívny vplyv aj na energetickú chudobu na Slovensku.

Jedným z príkladov ovplyvňovania regulačného procesu sú aj Robertom Ficom avizované „vratky za plyn“, ako priamy prostriedok na kupovanie si voličov pred voľbami v roku 2016. Od septembra je pritom naplánované aj zníženie cien plynu o 3,91 percenta. Pokiaľ by však ÚRSO konalo nezávisle a zahrnulo sumu 47 miliónov vyčlenenú zo štátneho rozpočtu na „vratky za plyn“, toto percento by mohlo byť ešte vyššie.

„Kombinácia regulácie a „vratiek za plyn“ je iba lacným divadlom na dosiahnutie dvojciferného zníženia cien plynu pre domácnosti v rokoch 2015 a 2016, tak ako si to Robert Fico nastavil v prvom sociálnom balíčku. Koordinovaný postup vlády a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví je dôkazom porušenia požiadavky na nezávislé konanie jeho predsedu od pokynov orgánov verejnej moci. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli vyzvať prezidenta Slovenskej republiky pána Andreja Kisku, aby využil svoje zákonné právomoci a predsedu úradu Jozefa Holjenčíka za jeho povoľné konanie z funkcie odvolal,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede pred prezidentským palácom podpredseda strany SaS Jozef Mihál.

Ďalším, nemenej dôležitým dôkazom porušenia povinnosti konať nezávisle je, že ÚRSO v minulom roku akosi pri regulácií cien plynu pozabudol na svoje povinnosti a reguláciu, tak ako k nej došlo v tomto roku k septembru, kompletne vynechal. Mimoriadna situácia na trhu pritom nastala počas prvých 6 mesiacov roku 2014, keď došlo k poklesu trhových cien plynu o takmer 16% a súčasne dňa 28.3.2014 SPP, a.s. ukončila rokovania so spoločnosťou Gazprom Export. Výsledkom týchto rokovaní bola dohoda o úprave nákupnej ceny a zmluvných podmienok tak, aby do väčšej miery zohľadňoval aktuálne zníženie trhových cien plynu. „Dôvod takejto nečinnosti v roku 2014 vidíme v tom, že sa opäť jednalo o závislé konanie (nekonanie) Úradu na základe požiadaviek Vlády SR, keďže avizované opatrenie na zníženie cien plynu pre domácnosti bolo naplánované iba na obdobie rokov 2015 a 2016. Toto ale zodpovedá politickým záujmom vládnej politickej strany, a nie záujmom, ktoré má za povinnosť chrániť Úrad. Uvedené dôvody vnímame za viac ako dostatočné na to, aby pán prezident využil svoju zákonnú právomoc a predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka v záujme všetkých občanov Slovenskej republiky odvolal.“ doplnil tímlíder strany SaS pre energetiku Karol Galek.

Pod výzvu prezidentovi sa podpísali poslanci Národnej rady za stranu SaS, ako aj jej predseda Richard Sulík.

- Reklama -