SaS: Vyzývame P. Plavčana, aby prevzal zodpovednosť za zneužitie eurofondov

0
Minister školstva Peter Plavčan (SNS) (Autor: TASR)

Medializované informácie o príjemcoch miliónových dotácií na vedu a výskum podľa Gröhlinga nasvedčujú, že niektoré firmy sa k nim dostali neoprávnene. Rozsah možných škôd podľa liberála zároveň naznačuje prítomnosť minimálne jedného koordinátora na strane ministerstva školstva, a preto by sa mal celou záležitosťou zaoberať nielen Najvyšší kontrolný úrad SR, ale aj orgány činné v trestnom konaní.

Na odchod Petra Plavčana však existujú okrem machinácií s eurofondmi aj ďalšie vážne dôvody. „Po vyše roku pôsobenia Petra Plavčania vo funkcii ministra školstva je jasné, že stále zostal len úradníkom ministerstva. Úradníkom, ktorý sa na akútne problémy slovenského školstva nepozerá očami reformátora, ktorý ich chce urgentne riešiť, ale ktorý sa naučil s nimi koexistovať. Sľubovaná školská reforma sa nerozbehla a upadla do zabudnutia. Zodpovednosť za tento stav nesie Slovenská národná strana, ktorá nedokázala vo svojich radosť nájsť kvalifikovaného kandidáta a musela sa pri nominácii ministra školstva obrátiť na zamestnanca ministerstva Petra Plavčana. Ten by teraz mal vziať na seba politickú zodpovednosť za zneužitie eurofondov, ale aj ďalšie prešľapy, a rezignovať zo svojej funkcie,“uviedol tímlíder najsilnejšej opozičnej strany pre školstvo Gröhling.

Branislav Gröhling zároveň vyzval Petra Plavčana, aby sa už konečne vyjadril k sľubovanému 6-percentnému zvyšovaniu platov učiteľov v septembri tohto roka a v januári 2018. „Ešte stále verejnosť ani zamestnanci školstva nevedia, či minister svoj sľub dodrží. Podobne, ako pri sľubovanej reforme, ministerstvo už príliš dlho naťahuje čas a nedáva verejnosti jasné odpovede,“ uzavrel poslanec NR SR B. Gröhling.

- Reklama -