SaS: Výzvu za otvorenú spoločnosť vítame a podporujeme

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Rovnako ako iniciátori výzvy, aj my sme sklamaní z aktuálneho stavu a vývoja poskytovania elektronických služieb občanom. Sami sa na to nemôžeme pozerať a dúfame, že aj táto aktivita pomôže posunúť veci vpred,“ hovorí člen strany SaS Peter Cmorej.

My v SaS sme si plne vedomí akútnej potreby tento problém riešiť. „Vo svojom volebnom programe sa tejto oblasti venujeme v kapitole štátna byrokracia. V rámci nej navrhujeme desiatky konkrétnych opatrení, o ktorých sme presvedčení, že by pomohli. Chceme zlepšiť užívateľskú prístupnosť štátnych webov, aby boli prehľadné a dali sa jednoducho používať. Navrhujeme vytvoriť tzv. API (aplikačné programové rozhranie), aby na jeho základe vedela akákoľvek firma dodať potrebný softvér na vypĺňanie štátnych tlačív cez internet, zvýšila sa konkurencia, znížila cena a zlepšila kvalita tohto softvéru,“ uvádza tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár.

Navrhujeme tiež, aby sa každé tlačivo požadované štátom dalo vyplniť aj elektronicky, aby štátne úrady nesmeli vyžadovať doklady, ktoré už majú, či aby štátna správa bola povinná  vydať dokumenty týkajúce sa jednotlivcov v elektronickej forme. „Sme realisti a vedomí si, že implementácia niektorých opatrení je časovo i finančne náročná. Avšak stojí to za to. SaS navrhuje, aby ak štát obstaráva informačné systémy, robil to tak, že súčasťou dodávky sú aj zdrojové kódy a analýzy,“ dodáva poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie a zamestnávanie Jana Kiššová. 

Očakávania iniciátorov výzvy v prípade informatizácie v podobe jednoduchosti, zásady jedenkrát a dosť (týkajúcej sa dokladov), proaktívnych služieb, nových príležitostí a napokon normálnej ceny za  vývoj systému sú oprávnené a pochopiteľné. „Súhlasíme s nimi v tom, že uvedené požiadavky nie sú žiadna novinka. Naozaj fungujú už aj v krajinách, ktoré nečerpali toľko peňazí z fondov únie. A je pravdou, že veľa zo spomínaného bolo občanom našej krajiny sľúbeného už dávno. Realitu poznáme a uznávame, že situácia je alarmujúca a zahanbujúca,“ hovorí Cmorej.

Strana Sloboda a Solidarita sa tejto téme intenzívne venuje. „Pred mesiacom sme v bratislavskom Liberálnom dome usporiadali diskusiu s estónskym veľvyslancom na tému eGovernment a v krátkej dobe zorganizujeme ďalšiu. Vítaná je odborná i široká verejnosť,“ uzatvára Rajtár.

- Reklama -