štvrtok, 25 apríla, 2024
8.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Vlastníkom pozemkov hrozí, že o ne prídu. Občania môžu kontaktovať SaS

SaS: Vlastníkom pozemkov hrozí, že o ne prídu. Občania môžu kontaktovať SaS

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Ministerka pôdohospodárstva Matečná priznala, že náhradné pozemky sú lukratívne. Celkovo ide o približne 341 tisíc hektárov poľnohospodárskych pozemkov v najprodukčnejších oblastiach Slovenska a o asi 100 tisíc ľudí, ktorých sa tento problém týka,“ uviedla J. Halgašová a doplnila, že viac ako polovica vyčlenených pozemkov sa nachádza v okresoch Levice, Dunajská Streda, Trebišov, Galanta, Komárno a Rimavská Sobota.

Halgašová tvrdí, že zámer niektorým ľudom môže pomôcť, zároveň však môže poškodiť veľmi veľa ľudí. „Téma náhradných pozemkov nie je riešená dlhé roky, preto by sme sa chceli pani ministerky pôdohospodárstva opýtať, prečo sa táto téma a tento problém potrebujú riešiť expresne. Myslíme si, že na časovú tieseň nie je dôvod. Mnohí poľnohospodári si myslia, že za týmto ponáhľaním a pozemkovými úpravami sa skrývajú budúce kšefty s pozemkami a záujem developerov.“

Poslankyňa NR SR Anna Zemanová upozornila, že lehota, do ktorej musia hospodári podať žiadosť, aby mohli pozemky obrábať aj naďalej, je kratučká. Začala v septembri 2017 účinnosťou novely zákona o pozemkových úpravách a vyprší vo februári tohto roka. Ak si hospodári žiadosť nepodajú včas, stratia nárok hospodáriť na týchto náhradných pozemkoch – bez náhrady.

„Na aktuálnej schôdzi NR SR preto predkladám pozmeňovací návrh, ktorým sa aspoň čiastočne situácia napraví. Návrhom sa predĺži lehota na predkladanie žiadostí do konca roka 2018 a ustanoví sa, že okresný úrad bude musieť rozhodnúť o žiadosti v zmysle správneho poriadku – teda v lehote 30, resp. 60 dní,“ povedala A. Zemanová.

SaS pripravila informačný leták, pre ľudí, ktorých sa problematika dotýka. „Leták bude distribuovaný dvojjazyčne, predovšetkým v okresoch južného Slovenska,“ informoval budúci poslanec za SaS Radoslav Pavelka.

Strana SaS vyzvala občanov, ktorí potrebujú pomôcť alebo poradiť v otázke náhradných pozemkov, aby ju kontaktovali mailom na podohospodarstvo@sas.sk

 

- Reklama -