SaS: Vláda si za plnenie programu z hľadiska bezpečnosti štátu zaslúži tri mínus

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Vo sfére vnútorného poriadku a bezpečnosti považuje Galko za čiastočne naplnenú stabilizáciu sociálneho systému príslušníkov ozbrojených zborov, keďže bola prijatá nová legislatíva o sociálnom zabezpečení a štátnej službe pre všetkých príslušníkov OZ SR.  To čiastočne ich zamestnanie stabilizuje, naďalej však pretrváva neadresnosť a nespravodlivosť. Napr. policajt zasahujúci na ulici má rovnaké sociálne výhody ako policajt, ktorý pečiatkuje technické preukazy áut. Čiastočne splneným sľubom je aj modernizácia bezpečnostných zborov. „Technika sa síce kúpila, ale nákupy sú v drvivej väčšine netransparentné,“ tvrdí Galko.

Za nesplnené sľuby v oblasti vnútorného poriadku označil slabiny pri dodržiavaní zákona, ochrane životov obyvateľstva, ich majetku, práv a slobôd. Galko tu spomenul policajnú streľbu na študentov na diaľnici medzi Bratislavou a Brnom a ich následné ponižovanie šikanovanie, ako aj agresívny policajný zákrok pri dopravnej kontrole voči dvom vodičkám v Bratislave. Ako nesplnený vníma aj sľub posilniť a zlepšiť postavenie vyšetrovateľov. „Dodnes nie sú patrične ohodnotení napriek náročnosti ich práce. Nesplneným sľubom je určite aj boj proti korupcii. Pochytali sa len malé ryby, skutoční veľkí hráči sú však stále na slobode, vyšetrovateľom sú hádzané polená pod nohy“ odkázal.

Na margo Ozbrojených síl SR Galko zaradil do kategórie čiastočne splnených sľubov rozvoj a modernizáciu, ktorá sa však dotkla len vzdušných síl a pozemné obišla. „Navyše sa to dialo bez strategického plánovania,“ poukázal bývalý šéf rezortu obrany. Za čiastočne splnenú považuje aj kontinuitu plnenia medzinárodných záväzkov. „To, čo od nás partneri žiadali, sme urobili, ale nevyhli sme sa blamáži s poskytnutím len piatich vojakov francúzskym spojencom na operáciu v Mali,“ povedal.

Pri OS SR chýba Galkovi väčší dôraz na hospodárnosť a transparentnosť pri využívaní zdrojov, či spoločné medzirezortné a medzinárodné projekty vyzbrojovania, preto považuje tieto sľuby za nesplnené. Podobne to vidí aj pri zmenách vo fungovaní a organizácii spravodajských služieb. „Zmeny boli len kozmetické alebo vyslovene škodlivé. Vojenské obranné spravodajstvo a Vojenská spravodajská služba boli zlúčené len formálne, nebol prijatý nový zákon o Vojenskom spravodajstve, neposilnila sa kontrola tajných služieb. Práve naopak, posilnili sa právomoci tajných služieb bez akejkoľvek kontroly. Posilnila sa aj kontrarozviedna činnosť na úkor rozviednej, čo pokladám za chybu,“ uviedol Galko.

Opozičnému poslancovi chýba aj širší spoločenský a politický dialóg. „Nefungoval poriadne ani medzi ministerstvom obrany a  poslancami brannobezpečnostného výboru, ani medzi rezortom a externou bezpečnostnou komunitou či verejnosťou,“ uzavrel s Galko s nádejou, že nová vláda bude reformná a tieto nedostatky odstráni a svoje sľuby dodrží vo vyššej miere.

- Reklama -