SaS: Vláda sa zamotáva do vlastných sietí

0
Richard Sulík, predseda SaS (Autor: SITA)

„Minister školstva Juraj Draxler je tak nútený oznámiť pracovníkom v školstve, že ich požiadavky na sedempercentné zvýšenie platov idú nad rámec verejných financií. Spor ministra práce Jána Richtera s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom o tom, či má zákon určovať platové štandardy aj pre pracovníkov v súkromnom sektore, je zas dôsledok zle zapnutého prvého gombíka,“ hovorí predseda SaS Richard Sulík.

Podľa šéfa liberálov sa ministerstvo zdravotníctva totiž týmto spôsobom chcelo zavďačiť len zamestnancom vo verejnom zdravotníctve s naivnou predstavou, že Smer na tom získa. „Keď sa o Smerom forsírované sociálne istoty hlásia aj zamestnanci v súkromnom zdravotníctve, máme tu spor ministrov jednofarebnej vlády v otázke, ktorá nemala v tejto podobe ani vzniknúť,“ dodáva Sulík.

Osobitou kapitolou je nedohoda zamestnávateľov a odborárov o výške minimálnej mzdy, čím sa rozhodovacia právomoc opäť raz presunula na vládu. Ak podľa ministerstva práce takzvaná odvodová odpočítateľná položka zostane po starom, zamestnanci s minimálnou mzdou začnú znova platiť zdravotné odvody. “Zo zvýšenia minimálnej mzdy bez súčasného zvýšenia nezdaniteľného minima a odvodovej odpočítateľnej položky získa viac vláda ako samotní zamestnanci. Robert Fico sa tak znova smeje na tom, ako vybabral s ľuďmi, ktorí sú mu vďační aj za to, že ich obral o peniaze,” uzatvára podpredseda SaS Jozef Mihál.

- Reklama -