SaS: V obskúrnom tendri Sociálnej poisťovne sú nám K. Mitrík a I. Federič dlžní odpoveď

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Funkcionári týchto štátnych inštitúcií, ktorí takto rozhodli, sa postavili na stranu pochybných kšeftov smeráckej oligarchie, a preto nemajú vo svojich funkciách čo hľadať,“ uvádza poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár.

Tento prípad zároveň odhaľuje hlavný dôvod, prečo strana Smer-SD niekoľko mesiacov odmietala opozičných kandidátov na post predsedu NKÚ, aby nakoniec podporila Karola Mitríka, ktorého Smeru ponúkol hrobár SDKÚ-DS Pavol Frešo.

„Tender na integrovaný informačný systém Sociálnej poisťovne za 71 miliónov eur, o ktorom nie je po odbornej stránke jasné ani to, či ho poisťovňa potrebuje aj vzhľadom na projekt UNITAS, je trestuhodným hazardovaním s peniazmi slovenských i európskych daňových poplatníkov,“ povedal podpredseda SaS a poslanec NR SR Jozef  Mihál.  

Poburujúce správanie NKÚ a Sekcie kontroly a prevencie korupcie Úradu vlády SR spochybňuje aj skutočný úmysel tretej vlády Roberta Fica zaviesť projekt Hodnoty za peniaze.

„Strana SaS pre to žiada predsedu NKÚ Karola Mitríka a vedúceho Úradu vlády SR Igora Federiča, aby odmietnutie kontroly verejnosti zdôvodnili. Zároveň žiadame ministra práce a predsedu Dozornej rady Sociálnej poisťovne Jána Richtera, aby až do vyriešenia sporných otázok realizáciu tendra zastavil. Rovnako žiadame strany vládnej koalície, aby urýchlili výmenu na poste generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne,“ dodávajú liberáli.

Poslanci za SaS Jozef Mihál a Lucia Nicholsonová budú iniciovať pozvanie ministra práce Richtera, ktorý je zároveň predsedom Dozornej rady Sociálnej poisťovne, na rokovanie Výboru NR SR pre sociálne veci, aby vysvetlil jednak okolnosti sporného tendra na informačný systém poisťovne, ale aj pochybného tendra na strážnu službu, kde “súťažil” len jeden súťažiaci, spoločnosť Bonul. Na kauzu upozornila práve podpredsedníčka parlamentu L. Nicholsonová.

- Reklama -