SaS: Účty za energie sú opäť v ohrození

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Nominácia poslanca za Smer – SD Ľubomíra Jahnátka na post predsedu Rady pre reguláciu sieťových odvetví je prekvapivá a nevhodná. SaS preto otvoreným listom vyzýva všetkých členov vlády, aby v mene občanov odmietli kandidatúru Ľubomíra Jahnátka a vyzvala členov komisie na aktívne hľadanie nových uchádzačov. Aby nečakali, kto sa prihlási a koho niekto iný navrhne. Kandidáti by potom mali dostať priestor na verejné vypočutie.

Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová uviedla najdôležitejší dôvod, prečo sa Ľ. Jahnátek riaditeľom ÚRSO nemá stať: „Nespĺňa zákonom stanovené odborné požiadavky, ktoré sú kladené na tento post. Ide o úplne jasnú a čistú politickú nomináciu na post, ktorý by mal byť nezávislý. Ceny energií sa nesmú stať nástrojom na predvolebnú politickú korupciu, ako sme to videli na konci roka 2016,” dodala Kiššová.

Komisia, ktorá o uchádzačoch rokovala, Jahnátkovu kandidatúru ani nemala prijať. Nielen preto, že Jahnátek nemá potrebné vzdelanie, prax a ani odbornú kvalifikáciu. No ani len táto komisia nemá oporu v zákone. Zákonné nie sú teda ani jej odporúčania. Jana Kiššová zhrnula: „Nový zákon o regulácii v sieťových odvetviach má účinnosť až od 28. 6. 2017. Výberová komisia bola ministerstvom zostavená pred týmto dátumom a aj výberové konanie bolo vyhlásené pred týmto termínom a pred termínom sa mali prihlásiť aj uchádzači o post predsedu ÚRSO.” V deň účinnosti novely zákona sme už poznali meno komisiou odporúčaného kandidáta Ľubomíra Jahnátka. „Členovia komisie teda podľa nás boli zneužití na maskovanie politického zámeru strany Smer – SD dosadiť na tento post svojho vlastného človeka,” doplnila Kiššová.

SaS pripravila sťažnosť na Európsku komisiu. Hlavným dôvodom je zverenie úplného nominačného procesu na výber šéfa regulačného úradu do rúk vlády, bez možnosti brzdy. Karol Galek informoval o ďalšom postupe: „Výhrady voči menovaniu Ľubomíra Jahnátka sme popísali v otvorenom liste a zašleme ho všetkým ministrom, ktorí o tom, či zasadne na post šéfa ÚRSO budú rozhodovať, zrejme už tento štvrtok.”

Budúci šéf regulačného úradu nemôže byť podľa SaS Ľubomír Jahnátek. „ Je to poslušný pešiak. Bol taký minister, je taký poslanec, zrejme by bol taký aj riaditeľ ÚRSO,” komentoval Karol Galek. „To, čo sa deje, len poukazuje na ideovú a personálnu vyprázdnenosť strany Smer – SD. Stále točí tých istých ľudí a pritom v prípade tejto stoličky nejde o žiadnu čestnú funkciu, ani trafiku. Šéf ÚRSO musí zabezpečiť spravodlivé ceny pre všetkých a nie iba ich krátkodobé zníženie pred voľbami, keď si potrebujú kúpiť voličov a potom po voľbách príde zvýšenie”, dodal Karol Galek.

- Reklama -