SaS: Turecko nemôže preraziť vstup do EÚ cez utečencov

0
Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

Oficiálnym dôvodom, pre ktorý Turecko stále nie je členom EÚ, je nedostatočná ochrana ľudských práv, deficity demokracie, turecká anexia časti Cypru, silový prístup k emancipácii Kurdov, ale aj niektoré ekonomické otázky – napríklad rozsiahly turecký agrárny sektor, ktorý by pri daných dotačných podmienkach znamenal veľkú záťaž pre rozpočet EÚ.  

Na základe prieskumov verejnej mienky v starých členských krajinách sa však dá povedať, že verejnosť negatívne vníma aj kultúrne a zvlášť náboženské aspekty, ktoré pôsobia v tureckej spoločnosti súbežne s tamojším sekularizmom a sú ťažko zlučiteľné s hodnotami EÚ. Myslíme si, že vyššie uvedené prekážky a problémy stále existujú a nemôžu  byť prehliadnuté len preto, že Turecko dnes drží v šachu EÚ a od jeho vôle závisí, či vôbec, respektíve koľko utečencov pustí cez svoje hranice.

Sme za to, aby EÚ poskytla Turecku finančnú pomoc, ktorá bude smerovať do utečeneckých táborov na území Turecka, ale zdôrazňujeme najmä potrebu seriózneho stráženia schengenskej hranice a realizovanie nekompromisnej návratovej politiky pre ľudí, ktorí prišli ilegálne a nespĺňajú podmienky na udelenie azylu.

Strana SaS je však jednoznačne proti tomu, aby Európska únia dnes Turecku ustúpila len preto, lebo hasí akútny požiar v podobe migračnej krízy. Členstvo Turecka je strategická otázka a znižovanie predvstupových kritérií sa v budúcnosti únii vypomstí.

- Reklama -