SaS: Systém odloženej DPH zamedzí podvodom Bašternákovcom a Kočnerovcom

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Slovensko patrí vo výbere DPH medzi najhoršie krajiny EÚ. „To, že súčasný systém DPH nie je vyhovujúci, asi netreba zvlášť zdôrazňovať. Stačí spomenúť mená ako Bašternák a Kočner, ktorí sú vrcholmi ľadovca podvodov s DPH, ktorým je umožnené šafáriť s peniazmi od štátu, pričom nakoniec sa skonštatuje, že skutok sa nestal,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík a vyzval premiéra Roberta Fica, aby konal. „Robert Fico je unavený a podľa všetkého nie je pánom svojich rozhodnutí. Konečne by však mal urobiť aspoň jeden krok k tomu, aby obyvatelia Slovenska prestali trpieť na korupcii, ktorá prekvitala za jeho vlád.“

Poslanec NR SR a tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár tvrdí, že súčasný systém výberu DPH na Slovensku funguje ako pingpong. „Keď niečo predáte, mali by ste odviesť DPH daňovému úradu, a ten by zas mal odviesť DPH tomu, kto to od vás kúpil, lebo vám zaplatil daň. Takýmto systémom to pokračuje ďalej až ku konečnému spotrebiteľovi, ktorý zaplatí cenu aj s DPH. Problém nastáva, keď firma, ktorá predávala, DPH neodvedie, ale na druhej strane, kupujúca spoločnosť si ju od štátu vypýta,“ uviedol Rajtár.

EÚ navrhuje systém odloženej DPH. „Tovar sa dostane ku konečnému spotrebiteľovi, ktorý zaplatí DPH poslednej firme. Táto firma odvedie daň štátu cez daňový úrad,“ vysvetlil Jozef Rajtár a zdôraznil, že v takomto systéme by obchody typu Bašternák či Kočner neboli možné.

Únia umožňuje spomenutý systém zaviesť krajinám skúšobne od roku 2018 do roku 2022, pričom do roku 2022 by sa týkal faktúr s hodnotou nad 10 000 eur.

„Niečo podobné už na Slovensku bolo, konkrétne v Československu to fungovalo ešte aj v roku 1992. Volalo sa to daň z obratu. Išlo o to, že nie každý medzičlánok účtoval daň, ale až ten posledný v reťazci, až ten, ktorý predával konečnému spotrebiteľovi. Takýto systém neumožňuje vyciciavať štátny rozpočet,“ pripomenul Richard Sulík.

- Reklama -