SaS: Sudca Harabin musí byť preverený v disciplinárnom konaní

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Sudca Harabin tak v očiach zločincov vystupuje ako ich komplic v talári, ako posledná súdna inštancia, o ktorú sa môžu oprieť,“ uviedol tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Sudca Harabin svojím konaním neohrozuje a nepoburuje len laickú verejnosť, ale aj právnych odborníkov vrátane samotných sudcov. Posledné medializované prípady, v ktorých sudca Harabin významne pomáha uväzneným členom gangov sýkorovcov a diničovcov napĺňajú podľa SaS znaky závažného disciplinárneho previnenia za vedomé porušenie povinnosti sudcu rozhodovať nestranne a nezaujato. Za závažné disciplinárne previnenie pritom sudcovi v krajom prípade hrozí odvolanie z funkcie.

„Žiadame preto ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú, Súdnu radu SR, ako aj predsedníčku Najvyššieho súdu SR Danielu Švecovú, teda orgány oprávnené podávať návrhy na začatie disciplinárneho konania, aby v tejto veci razantne konali. Sudca Harabin musí byť preverený v disciplinárnom konaní. Je to v najvyššom záujme bezpečnosti občanov nielen na Slovensku, ale aj za jeho hranicami, pretože vrahovia a násilníci po prepustení na slobodu sa môžu dostať za hranice,“ upozornil A. Baránik.

Sudca Harabin svojimi rozhodnutiami, vzťahmi s kriminálnymi živlami, ako aj arogantnými verejnými prejavmi dlhodobo traumatizuje slovenskú spoločnosť. Podľa liberálov je nemysliteľné, aby sa štát, ktorý sa označuje za právny, nedokázal zákonným spôsobom s takouto čiernou ovcou vysporiadať.

- Reklama -