SaS: Študenti majú nárok na informácie

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Študenti sú stále vystavení riziku, že po skončení školy skončia napokon na úrade práce. Ministerka školstva Martina Lubyová stále nespustila opatrenia, ktoré identifikujú perspektívne odbory a ktoré budú motivovať študentov ich študovať,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre školstvo Branislav Gröhling.

Spôsobov, ako to urobiť, je podľa Gröhlinga viacero. „Najjednoduchším z nich je prepojiť databázy rezortov a sledovať parametre, ako sú zamestnanosť či priemerná mzda absolventov podľa odboru. Okolité krajinu sú v tomto oveľa ďalej ako my. Mnohé sledujú uplatnenie absolventov s odstupom jedného roka, troch rokov či piatich rokov,“ hovorí Gröhling.

Strana SaS už dvakrát v parlamente navrhovala, aby boli údaje o uplatnení absolventov zverejňované pre všetkých. „Pomohli by rodičom, žiakom, ale aj učiteľom či výchovným a kariérným poradcom na školách. Študenti by si tak vybrali zmysluplné odbory, vďaka ktorým nájdu svoje budúce uplatnenie v praxi,“ uzavrel tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling.

- Reklama -