SaS: Stabilné ceny energií preverí Ústavný súd SR

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Kým ceny energií na trhu kontinuálne klesajú, u nás sú stabilne vysoké. Na Slovensku tento pokles kompenzujeme cez rôzne dotácie, ktoré sa následne premietajú do cien elektriny. Ide o spomínanú tarifu za prevádzku systému, ktorá zahŕňa podporu výroby elektriny z domáceho uhlia, obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby elektriny a tepla v teplárňach. Tieto dotácie si síce vymysleli politici, no povinnosť platby preniesli na občanov a podnikateľov a to iba preto, aby im viac zostalo na predražené diaľnice, CT-čká, futbalové ihriská, vlaky zadarmo, či vratky za plyn,“ povedal na úvod tlačovej konferencie poslanec NR SR za SaS Karol Galek.

Podľa právneho zástupcu skupiny poslancov Rastislava Hanuláka nás TPS iba v tomto roku vyjde na asi 500 miliónov eur. „Zavedenie tejto tarify formou vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví je podľa nás v rozpore s ústavou a zákonmi Slovenskej republiky. Každý nový poplatok musí byť zavedený zákonom a musí prejsť štandardným legislatívnym procesom. Zároveň pripomínam, že ústavný súd len nedávno doručil predsedovi úradu Jozefovi Holjenčíkovi rozhodnutie o protiústavnosti v inom prípade, keď v minulosti tiež vyhláškou zaviedol rovnako sporné poplatky pre výrobcov,“ dodal Hanulák.

Peter Ďuriš z Európskeho inštitútu pre ochranu spotrebiteľa a právny štát vyjadril poľutovanie nad tým, že je nutné zájsť až tak ďaleko, aby sa veci vôbec začali hýbať. „V septembri 2015 sme podali žalobu na okresný sud Bratislava I, v ktorej žalujeme najväčších dodávateľov elektriny. V nej napádame práve tarifu za prevádzkovanie systému. Vo februári 2016 sa k tejto žalobe vyjadrili žalovaní, ale až o 8 mesiacov neskôr, čiže minulý mesiac, nám boli doručené tieto vyjadrenia,“ povedal Ďuriš a zdôraznil, že aj toto vyjadrenie prišlo až po medializácii prípadu.

- Reklama -