SaS: Sme nielen najväčšou a najstaršou pravicovou parlamentnou stranou, ale jedinou

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Kongres otvoril predseda SaS Richard Sulík. Vo svojom úvodnom prejave zhodnotil doterajšie sedemročné pôsobenie strany ako obdobie vzostupov, pádov, úspechov aj vnútorných rozkolov. „Zbierali sme však skúsenosti. Dnes, po siedmich rokoch si dovolím tvrdiť, že detské choroby máme za sebou a sme stranou dostatočne skúsenou,“ povedal Sulík.

Do marcových volieb podľa jeho slov strana postavila silný tím, ešte silnejší program a absolvovala náročnú kampaň. „K tomu dlhodobo nemáme žiadne korupčné kauzy, oligarchov, zato máme čisté financovanie a jasne sme sa vymedzili voči Smeru. Nerozumel som a mrzelo ma, keď to vyzeralo, že strana s týmito vlastnosťami musí bojovať o vstup do parlamentu,“ pokračoval šéf liberálov s tým, že o to viac ho prekvapil výsledok, ktorý SaS vo voľbách dosiahla. „Voliči evidentne ocenili naše kvality a dovolím si tvrdiť, že nám prepáčili naše hriechy a chyby z minulosti. Výsledky volieb detailne analyzujeme a budeme sa nimi dôkladne zaoberať,“ ubezpečil Sulík spolustraníkov.

Na otázku, prečo neostal v NR SR, odpovedal, že po zvolení do Európskeho parlamentu sa nevytratil zo slovenského politického života. „Ukázalo sa, že moje pôsobenie v EP strane neškodilo, skôr naopak. Okrem toho mi to dodáva dostatočný nadhľad k vnímaniu slovenskej politiky. Myslím si, že nemusím sa zapojiť do každej žabomyšej vojny“. 

V týchto voľbách, kedy slovo „zrada“ bolo výdatne skloňované, pochopili voliči, ako veľmi je dôležité, aby si politici stáli za slovom. „Voliči  ocenili nielen naše jasné vymedzenie voči strane Smer, ale aj následné dodržanie nášho prísľubu. Som hrdý na členov SaS a obzvlášť na mojich kolegov Republikovej rady, že po voľbách nikomu ani nenapadlo tento náš záväzok voči voličom nedodržať,“ pokračoval Sulík.

Od 6. marca je SaS nielen najväčšou a najstaršou pravicovou parlamentnou stranou, ale dokonca aj jedinou stranou s infraštruktúrou nevyhnutnou pre vládnutie. „Už nie sme hračkárskou stranou, rovnako nie sme stranou na jedno použitie, ani stranou jedného človeka. Sme plnohodnotnou pravicovou stranou, pripravenou po najbližších parlamentných voľbách prevziať zodpovednosť za budúcnosť našej krajiny. Je to na našich pleciach, odteraz už žiadne výhovorky neplatia,“ povedal Sulík s tým, že jasným cieľom je spraviť život na Slovensku lepším. 

Od budúcej vládnej strany sa očakáva náležité zastúpenie vo všetkých voľbách, osobitný kontakt s voličmi nie len v Bratislave a cit pre situáciu a problémy ľudí na celom Slovensku. „Áno, máme len niečo vyše 160 členov a to sa môže zdať málo, no treba vedieť, že každý člen SaS má možnosť hlasovať na kongrese. Máme viac ako 4 000 Priateľov slobody, máme počas najbližšieho jeden a pol mesiaca naplánovaných 13 stretnutí v regiónoch po celom Slovensku s nimi a môžem povedať, že je s kým spolupracovať,“ uistil Sulík a dodal, že regionálne štruktúry sú jeho osobnou pracovnou náplňou a vysokou prioritou minimálne na tento rok. „V budúcoročných krajských voľbách chceme získať aspoň dvoch županov a už teraz môžem prezradiť, že budeme rokovať o spoločnom postupe s OĽaNO,“ prezradil šéf liberálov.

Na záver doplnil aj jeden pohľad do budúcna. „Takto o rok sa končí moje volebné obdobie ako predsedu SaS. Po dôkladnom zvážení všetkých pre a proti som dospel k záveru, že aj budúci rok budem kandidovať na predsedu SaS. Hlavný dôvod je ten, že pred nami stoja veľké výzvy, chystáme sa prevziať zodpovednosť za našu krajinu, sme na to pripravení. Neskromne poviem: ´never change a winning team´,“ uzavrel Sulík.  

- Reklama -