SaS: Slovensko môže prispieť k ozdraveniu Európy

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

„Je dôležité, že hľadáme spôsob, ako poraziť zlo. Tak, ako sa v týchto dňoch úspešne začal boj v Iraku znovu dobytím mesta Rámmádí irackou armádou, veríme, že sa ofenzíva začne po úspešných rokovaniach aj zo sýrskej strany. Najväčšou civilizačnou hrozbou západného sveta vrátane Slovenska je dnes existencia tzv. Islamského štátu. Našou povinnosťou prestať si pred ňou zatvárať oči a aktívne sa na jej likvidácii zúčastniť,“ upozorňuje tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Európa čelí aj utečeneckej kríze, ktorá nadobúda ohromné rozmery. Hrozí navýšenie počtu utečencov až na 3 milióny, čo môže byť skutočným začiatkom konca európskej civilizácie. A preto sa opäť vraciame k návrhom, ako tento problém riešiť – najmä utesnenie schengenskej hranice, zriadenie exteritoriálnych táborov, riešenie na diplomatickej úrovni. 

„Ak sa s týmto problémom v čo najkratšom čase nevysporiadame, dominový efekt, s ktorým začali škandinávske krajiny v podobe sprísňovania azylovej legislatívy, sa môže vymknúť spod kontroly a môže byť smrteľnou ranou pre existenciu slobody pohybu v EÚ a schengenskom priestore,“ apeluje Klus.

Preto je dôležité, aby únia začala uplatňovať spoločnú azylovú politiku. „Tá by mala jasne rozlišovať medzi ekonomickými migrantmi a utečencami, a v ktorej si nie ekonomickí migranti budú vyberať Európu, ale Európa si bude vyberať ich,“ hovorí Klus.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko dodáva, že aj Slovensko môže výrazne prispieť. „V rámci Iraku môžeme poslať vojakov, tak ako sme poslali do Mali. Ak chceme bojovať proti terorizmu, tak nie 2 500 policajtmi, ktorí tu budú pochodovať, ale dobre vycvičenou armádou, ktorú budeme schopní poskytnúť do misií medzinárodných koalícií krajín bojujúcich proti Islamskému štátu,“ uvádza a dodáva, že  to, čo SaS hovorila od začiatku, sa ukázalo ako pravda.

„Bol by som rád, keby sa nová pomarcová vláda sústredila na zahraničnú diplomaciu. Pôsobme spolu s inými krajinami a vyviňme spoločne diplomatické úsilie na to, aby sa zrušili povinné kvóty,“ povedal Galko.

- Reklama -