SaS: Slovensko by nemalo stiahnuť žalobu na kvóty

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Strana SaS považuje za správne, aby sa raz a navždy vyjasnili kompetenčné otázky v oblasti azylového práva medzi orgánmi EÚ a členskými štátmi. Podľa nášho názoru inštitúty ako azyl, doplnková ochrana a dočasné útočisko nemôžu byť presunuté do absolútnej právomoci orgánov únie, lebo by to znamenalo stratu kontroly členského štátu nad svojím územím a bezpečnosťou. Bolo by to napokon aj v rozpore s princípmi proporcionality a subsidiarity,“ myslí si novozvolený poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku Martin Klus.   

Podľa neho by tak vznikla absurdná situácia a to, že členský štát musí bez ohľadu na svoje kapacity, ba dokonca i proti vôli svojich obyvateľov prijať v rámci kvót taký počet migrantov, o ktorom rozhodli európske orgány. „To je podľa nášho názoru najlepší spôsob, ako poslať občanov do náruče extrémistov. Pripomíname, že Národná rada v júni minulého roka vo svojom vyhlásení prakticky jednohlasne odmietla zavedenie povinných kvót ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov,“ dodáva Klus.  

Parlament zároveň deklaroval pripravenosť Slovenskej republiky pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy, avšak trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských štátov v presídľovacích a premiestňovacích programoch. „SaS sa k tomu vyhláseniu Národnej rady stále hlási a s prekvapením sleduje, že nie všetci, ktorí zaň hlasovali, majú po voľbách na vec rovnaký názor,“ uzatvára Klus.  

- Reklama -