SaS: Rastú podozrenia, že v Smere-SD sa obchoduje so štátnymi funkciami

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Rovnakej povahy sú aj aktuálne informácie, že bývalý poslanec Smeru-SD Vladimír Jánoš, ktorého dnes vyšetruje polícia v súvislosti s viacerými trestnými činmi, zaplatil strane v roku 2005 na členskom dvesto tisíc korún. Exposlanec Jánoš čelí aj podozreniu, že sa zúčastňoval na finančných machináciách v spojitosti s Hornonitrianskymi baňami a vytváraní čiernych fondov,“ uvádzajú v stanovisku predstavitelia strany Sloboda a Solidarita.

Strana SaS považuje za problém z hľadiska objektívneho vyšetrovania tohto podozrenia informáciu, že šéf finančnej polície Bernard Slobodník tesne pred nástupom do funkcie poskytol Smeru-SD v roku 2011 desať tisíc eur. „Túto platbu si je možné vysvetliť aj ako prejav lojálnosti vedeniu strany Smer-SD, vďaka čomu vysokú policajnú funkciu dostal. Nečudujeme sa, že na základe týchto a ďalších informácií a indícií pozorovatelia politickej scény pokladajú stranu Smer-SD za organizáciu s kriminálnymi črtami,“ dodávajú liberáli. Za neakceptovateľné považujú to, že riaditeľom finančnej polície sa stal bývalý sponzor strany Smer-SD. Príslušníci silových zložiek majú totiž zo zákona zakázané pôsobenie v politických stranách. Predtým, ako Bernard Slobodník nastúpil do funkcie, bol členom vládnej strany.

Strana SaS žiada generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby vyšetrovaniu exposlanca Smeru-SD Jánoša venoval osobitnú pozornosť, keďže môže ísť o vysokopostaveného člena organizovanej skupiny s kontaktmi na najvyššie politické miesta v štáte. „Žiadame ho, aby zároveň zvážil, či je vhodné jeho vyšetrovanie na slobode. Zároveň žiadame Inšpekciu ministerstva vnútra, aby preverila účel platby, ktorú strane Smer-SD poskytol šéf finančnej polície Slobodník, ako aj ďalšie okolnosti, ktoré by mohli nasvedčovať tomu, že išlo o špecifickú formu úplatku,“ uzatvárajú predstavitelia SaS.

Richard Sulík, predseda SaS
Ľubomír Galko, podpredseda SaS
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS
Jozef Mihál, podpredseda SaS

- Reklama -