SaS: RTVS by sa mala vo zverejňovaní volebných prieskumov držať zákona

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Myslíme si, že tieto zásady neboli dodržané tým, že RTVS vo svojich spravodajských reláciách zverejnila výsledky januárového prieskumu agentúry MVK, ale nezverejnila už januárový prieskum agentúry AKO, ktorý vyšiel s niekoľkodňovým oneskorením. Pritom rozdiely v oboch prieskumoch, pokiaľ ide o stranu SaS, sú markantné,“ uvádza strana Sloboda a Solidarita.

Pripomíname, že zatiaľ, čo agentúra MVK strane SaS namerala 3,4 percenta, agentúra AKO 6,2 percenta. Podľa prieskumu MVK by sa teda strana SaS ocitla mimo parlamentu, podľa prieskumu AKO by zastúpenie v parlamente mala. Tým, že RTVS použila len výsledky prieskumu MVK, ale ignorovala merania agentúry AKO, poskytla verejnosti skreslený, nevyvážaný obraz o dianí v Slovenskej republike. Osobitne to platí v citlivom predvolebnom čase, keď sa voliči rozhodujú, komu vo voľbách dajú svoj hlas a zvažujú aj šance jednotlivých politických subjektov dostať sa do parlamentu.

„Žiadame vedenie RTVS, aby svoje deklarácie o poskytovaní nestranných, overených, neskreslených, aktuálnych, zrozumiteľných a vo svojom celku vyvážených a pluralitných informácií  o dianí v Slovenskej republike napĺňala v praxi tým, že informácie z prieskumov verejnej mienky bude čerpať z viacerých agentúr a zverejňovať ich v takom časovom poradí, aby verejnosti poskytla verný obraz o meniacich sa náladách obyvateľstva,“ uzatvárajú liberáli.

- Reklama -