piatok, 26 apríla, 2024
15.9 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: R. Čulák by mal prehovoriť vo svojom vlastnom záujme

SaS: R. Čulák by mal prehovoriť vo svojom vlastnom záujme

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Podľa zatiaľ anonymizovaných výpovedí policajtov, ktorí dozerali na pobyt vietnamskej delegácie na Slovensku, im mal Radovan Čulák dať pokyn, aby istého Vietnamca preložili z českej dodávky do policajnej s tým, že minister vnútra Kaliňák o tom vie a že ide o štátny záujem. Ochrankárom podľa tvrdení zdrojov Denníka N mal Čulák povedať, že Vietnamec sa opil a spadol zo schodov. Dnes s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou vieme, že týmto údajne opitým Vietnamcom bol unesený a zbitý Trinh Xuan Thanh.  

„Bolo by nepochopiteľné, keby slovenská prokuratúra odmietla Čulákov výsluch nemeckými vyšetrovacími orgánmi, pretože Čulák je minimálne kľúčovým svedkom. Môže byť však aj spolupáchateľom, čo by bol ďalší kamienok do mozaiky tohto obrovského škandálu Ficovej i Pellegriniho vlády,“ uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko a pokračoval: „Je nepochopiteľné, že ministerka vnútra Saková poslala na nútenú dovolenku riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ale priameho účastníka únosu Čuláka drží vo funkcii.“

Podľa SaS je to ďalšia silná indícia, že Vietnamci prevážali za krajne podozrivých okolností svojho občana do Vietnamu za aktívnej participácie Roberta Kaliňáka, ktorý mohol k tomu zneužiť aj svojho podriadeného Radovana Čuláka. „Netvrdíme, že Čulák vedel, že ide o únos, ale nemôžeme tvrdiť ani to, že nevedel. Preto trváme na tom, že by mal byť stíhaný spolu s exministrom vnútra Kaliňákom väzobne, lebo riziko ovplyvňovania svedkov je vzhľadom na postavenie týchto dvoch podozrivých osôb vysoké,“ tvrdí Ľ. Galko.

Vzhľadom na to, že Radovan Čulák bol podriadeným ministrovi Kaliňákovi a mohol len vykonávať jeho pokyny, strana SaS ho vyzýva, aby konečne pravdivo popísal, čo sa pred rokom počas návštevy vietnamskej delegácie stalo. Iba tak si môže zachrániť svoju občiansku a profesionálnu povesť.

 

- Reklama -