SaS: Primátor Handlovej odmieta diskusiu o stave baní

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

S primátorom Handlovej Rudolfom Podobom sa aj napriek ukončenému mestskému zasadnutiu poslankyne stretli. Ako poznamenali, primátor ich obviňoval z klamstiev a politikárčenia. „Našou snahou nie je bezúčelne provokovať plochými politickými vyhláseniami, ale vyzývať k hľadaniu riešení, ktoré určite sú, len ich treba spoločnými silami hľadať. Nikto netvrdí, že bane treba zajtra zavrieť. Ale občania majú právo vedieť, aký má štát s týmto regiónom ďalší plán, keďže sa čas kráti,“ povedala poslankyňa NR SR a kandidátka na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja R. Kaščáková.

Ako ďalej uviedla, na zasadnutí chceli s mestskými poslancami hovoriť o probléme, ktorý sa obyvateľov baníckeho mesta a regiónu celej hornej Nitry bytostne dotýka. „Do Handlovej som prišla za poslancami, za pánom primátorom Rudolfom Podobom ako za človekom, ktorému rovnako ako mne záleží na miestnych občanoch a na tom, čo s nimi bude, ak sa raz bane zavrú – čo je isté, že k tomu dôjde,“ povedala Kaščáková a doplnila, že baníci si zaslúžia za svoju celoživotnú drinu a namáhavú prácu viac ako dostávajú.

Poslanci za SaS v tejto súvislosti zorganizovali petíciu občanov za zastavenie prevádzkových pokusov na odstavenom treťom bloku Elektrárne Nováky, ku ktorej sa pridali aj zastupiteľstvá v Partizánskom a Prievidzi.

Podľa poslankyne Anny Zemanovej každá diskusia bude signálom a apelom na vládu a predstaviteľov regiónu, aby sa konečne rozhýbali a spolu odborníkmi predložili víziu rozvoja súvisiacu najmä s postupným utlmovaním ťažby hnedého uhlia a výroby energie z neho v Elektrárňach Nováky. „Zdravie ľudí musí byť prvoradé a priemyselná činnosť vykonávaná tak, aby prestala byť hrozbou. Na to je však potrebný jasný transformačný plán, ktorý povie, ako región pripraviť na zmeny,“ dodala Zemanová.

- Reklama -