SaS: Pri stavbe automobilky nesmú do úzadia zdravie, majetok ani životné prostredie

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Uvádza v stanovisku tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová s tým, že náklady na opatrenia bude znášať verejný rozpočet.

„Preto je veľmi dôležité tieto riziká vplyvov na životné prostredie pre automobilový závod v Nitre poznať a v prípade spustenia investície opatrenia zahrnúť do nákladov na vyvolané investície,“ hovorí Zemanová.

Dodáva, že v extrémnych klimatických podmienkach môže úroveň hladiny podzemných vôd v spomínanom území dosiahnuť až kótu súčasného terénu. „Výstavbou sa zníži schopnosť akumulácie povrchových vôd, ktoré môžu spôsobiť povodňové stavy v samotnom území, ale aj v obciach Černík, Šurany, Úľany nad Žitavou, Vráble a pod. Je preto potrebné špecifikovať opatrenia na zmiernenie nepriaznivých vplyvov činnosti – ohrozenie z povodňových situácii v území pod navrhovanou činnosťou,“ konštatuje Zemanová. 

Argumentuje tým, že v záväzných dokumentoch prijatých v rámci pozemkových úprav je zadefinovaná podmienka vybudovať retenčné nádrže na akumuláciu vôd  s odhadovanou kapacitou 200.000 m3, plocha nádrží cca 8 ha pozdĺž ľavého brehu rieky Nitra a prečerpávacími stanicami zabezpečiť postupné prečerpávanie do rieky  s maximálnou kapacitou vypúšťania 5 m3/s.

Okrem toho, umiestnenie automobilového závodu do blízkosti obytných zón prináša veľké hlukové zaťaženie. “Podľa zverejnených dokumentov normy budú splnené len za podmienky výstavby protihlukových  stien od Dražoviec v dĺžke 1640 m a s výškou 4.5 metra a od obce Lužianky v dĺžke 5030 m a výškou 5 m a v niektorých miestach až 9m,“ hovorí ďalej Zemanová.

Podľa nej tieto výdavky by mali byť vyvolanými investíciami, no predložený zámer s nimi v projekte automobilového závodu zatiaľ nepočíta. „Obyvatelia dotknutých samospráv by sa mali veľmi rýchlo zapojiť do procesu a požadovať opatrenia na zabezpečenie ich zdravia a majetku. V tejto chvíli je pre mňa dosť zvláštne, že dodnes na elektronickej úradnej tabuli obce Lužianky nie je zámer zverejnený,“ tvrdí Zemanová. 

Podľa tímlíderky SaS pre Životné prostredie je chybou, ak do nákladov na verejné investície sa nezahŕňajú výdavky spojené s odstraňovaním spôsobených  ekologických dlhov. „Je to krátkozraké a nesprávne. Osobne som sa do procesu zapojila a zaslala som k zámeru svoje písomné stanovisko,“ uzatvára Zemanová.

Od 11. augusta  prebieha proces posudzovania vplyvov na životné prostredie pre automobilový závod v Nitre a pre verejnosť má byť prístupný po dobu 21 dní. Je snahou, aby po tomto termíne bol proces ukončený bez ďalšieho posudzovania.

- Reklama -