SaS: Prezident Kiska je povinný konať v súlade s vlastným presvedčením

0
Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky (Autor: ReproFoto: facebook)

„Pri ústavných funkciách, kde prakticky neexistuje možnosť následnej zmeny vymenovania nevhodnej osoby, môže totiž s povinnosťou prezidenta konať podľa svojho svedomia polemizovať len ten, komu nezáleží na blahu Slovenska. Rovnako ten, kto si našu krajinu predstavuje ako územie, kde vládne bezprávie a hrubá sila a kde právo platí len niekedy a len pre niekoho,“ reaguje na rozhodnutie ústavného súdu tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik. 

Odôvodnenie ÚS, že návrh prezidenta musel odmietnuť, pretože neexistuje spor medzi hlavou štátu a Národnou radou SR, je ťažko uveriteľný a popretý aj odlišným stanoviskom štyroch ústavných sudcov. „Toto rozhodnutie je potvrdením, že ústavný súd koná ako politický orgán, udržujúci stav hrubého bezprávia na Slovensku. Dokazuje to úpornou snahou o vymenovanie tých kandidátov za ústavných sudcov, u ktorých je odôvodnená obava, že boli spojkou medzi Smerom a oligarchami. A poslanci NR SR ich vybrali, aby im v budúcnosti kryli chrbát,“ uvádza Baránik. 

Argument, že nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora bol iný prípad, lebo na jedno miesto bol len jeden kandidát a v prípade sudcov ÚS sú na jedno miesto dvaja, je úbohou výhovorkou. „Preto, že formovanie kandidátky na ústavných sudcov je nepochybne rozhodnutím jediného človeka – vodcu tých, ktorí potrebujú kontrolovať justíciu. Preto tvrdenie ÚS o tom, že prezident v prípade menovania sudcov ÚS má možnosť uplatniť vlastnú úvahu, je len výsmechom tým, ktorí prechovávajú nádej, že Slovensko je právny štát. Ústavný súd v tomto rozhodnutí uhladene prekrucuje fakty a ignoruje realitu. To, čo platí vtedy, keď sa to hodí tým, ktorí nechcú mať na Slovensku právny štát, neplatí vtedy, keď sa im to nehodí,“ uzatvára Baránik. 

- Reklama -