piatok, 19 apríla, 2024
11.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Presadzujeme dvojkolovú voľbu pri voľbe jednotlivcov – prezidenta, županov, primátorov, starostov

SaS: Presadzujeme dvojkolovú voľbu pri voľbe jednotlivcov – prezidenta, županov, primátorov, starostov

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Martin Klus na konkrétnych príkladoch ukázal, že dvojkolová voľba zosobňuje názor väčšiny voličov, dáva úspešným kandidátom väčšiu legitimitu a koriguje prekvapenia z prvého kola. „Dvojkolová voľba je dôležitá napríklad aj pri prezidentských voľbách. Ak by sme nemali dvojkolovú voľbu, výsledky by vyzerali inak. Spomeniem rok 2004, keď v prvom kole prezidentských volieb jednoznačne zvíťazil Vladimír Mečiar, ale v druhom kole, v súboji dvoch najúspešnejších kandidátov, sa to výrazne otočilo, väčšina obyvateľstva si želala za prezidenta Ivana Gašparoviča. Keby bola jednokolová voľba prezidenta v roku 2014, dnes je prezidentom Robert Fico, nie Andrej Kiska, hoci by to bolo v rozpore s väčšinovým želaním ľudí,“ poznamenal M. Klus.

Podľa Klusa dvojkolová voľba tiež koriguje radikalizmus i extrémizmus.

„Pokiaľ ide o komunálne voľby, v mestách a obciach rozhodujú ľudia, ktorí nemajú mandát ani od 7 percent obyvateľov. Veľa primátorov a starostov má podporu len okolo 12 až 15 percent. Ťažko v takomto prípade hovoriť o väčšinovej podpore obyvateľov,“ poznamenal Klus.

Dvojkolová voľba takisto redukuje špekulatívne roztriešťovanie hlasov a znižuje šance menšinového kandidáta. Znižuje nepredvídateľnosť, ktorú nesie jednokolový systém.

SaS navrhuje zaviesť dvojkolovú voľbu predsedov vyšších územných celkov a navyše zaviesť ju aj pre voľbu primátorov miest a starostov obcí. „Pri voľbe jednotlivca sa má používať dvojkolová voľba, to nie je novinka. Začal ju už Vatikán pri voľbe pápeža,“ dodal Martin Klus.

 

- Reklama -