SaS: Predložíme novelu zákona o regulácii, aby sa situácia s energiami už neopakovala

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Poukázala, že na Slovensku sa deje presný opak a verejnosť v priamom prenose sleduje, ako predseda vlády Robert Fico úkoluje šéfa ÚRSO Jozefa Holjenčíka. Je to v hlbokom rozpore s tým, čo mu prikazuje slovenská aj európska legislatíva. „Za vzniknutý chaos môže jednoznačne regulačný úrad. Sme presvedčení, že ak by na čele tohto úradu sedel nekorupčný a seriózny človek, k podobnej situácii by nemohlo dôjsť,“ povedala Kiššová.

Zopakovala, že strana Sloboda a Solidarita dlhodobo upozorňuje na netransparentnú a nesystémovú reguláciu, ktorá poškodzuje spotrebiteľov. „Na problematickú vyhlášku, ktorá spôsobila aktuálnu situáciu, sme upozorňovali už v decembri. Neprajeme si, aby sa takéto situácie opakovali a preto opätovne prichádzame s návrhom na zmenu zákona,“ informovala Kiššová.

Podľa poslanca a tímlídra SaS pre energetiku Karola Galeka zákon o regulácii reaguje aj na udalosti z posledných týždňov. Návrh má za cieľ zvýšiť transparentnosť a nezávislosť. „Chceme oddeliť regulačnú radu od regulačného úradu. Dnes na čele oboch inštitúcií stojí rovnaká osoba. V praxi to znamená, že ak sa spotrebiteľ odvolá na rozhodnutie úradu, to skončí na stole regulačnej rady u toho istého človeka – Jozefa Holječíka,“ povedal Galek a dodal, že nová legislatíva navrhuje zriadiť predstavenstvo úradu ako kolektívny orgán a stanovuje podmienky pre členov predstavenstva úradu.

„Nevymýšľame koleso. Je to overený model, funguje v Rakúsku a je plne v súlade s tretím energetickým balíčkom. Práve ten Slovensko nesprávne implementovala a častokrát bolo kritizované zo strany Európskej komisie. Tento zákon je recyklovaný, predkladali sme ho už v apríli, ak by bol prijatý už vtedy, dnešná situácia vysokých cien energií nemusela nastať. Preto veríme, že už všetci pochopili úlohu a potrebu nezávislého a transparentného úradu,“ povedal Galek.

Liberáli na záver dodali, že maslo na hlave za danú situáciu má regulačný úrad, ale aj vláda prostredníctvom svojich nominantov, ktorí majú právo veta, no nevyužili ho. „Veríme, že upratovanie na týchto postoch, ktoré boli často udeľované ako trafiky aj ľuďom bez odbornosti, nenechá na seba dlho čakať. Zároveň apelujeme na predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka, aby nečakal zbytočne na príkazy z úradu vlády alebo od prezidenta SR a v záujme všetkých spotrebiteľov z postu odstúpil.“

- Reklama -