sobota, 20 apríla, 2024
8.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Pozitíva nášho členstva v Európskej únii prevyšujú negatíva

SaS: Pozitíva nášho členstva v Európskej únii prevyšujú negatíva

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Zajtra slávi Slovensko 15. výročie vstupu do Európskej únie. Hovorím „slávi“, lebo je čo oslavovať. Bez akýchkoľvek pochybností pozitíva nášho členstva v Európskej únii prevyšujú negatíva.

Členstvo v EÚ je kľúčovým záujmom Slovenska, nemáme o tom najmenších pochýb. Tento náš postoj platí dlhodobo a naše členstvo v EÚ sme my ako strana alebo ja ako osoba, alebo naši kandidáti nikdy nespochybnili.

Za najväčšie výhody nášho členstva v EÚ považujeme: spoločný trh, spoločnú hranicu, spoločnú menu a eurofondy.

K spoločnému trhu uvádzam, že Slovensko je aj vďaka Európskej únii automobilovou veľmocou, nikde inde na svete sa nevyrobí viac áut na 1000 obyvateľov ako na Slovensku. Vďaka tomu je obchodná bilancia Slovenska pozitívna a viac, než 85 % nášho exportu smeruje do krajín EÚ.

K spoločnej hranici uvádzam, že symbolickým vstupom do vyspelého sveta je pre nás práve Schengenská zmluva. Neveriacky som v detstve počúval moju starú mamu, keď mi hovorila, že niekedy veľmi dávno chodila električkou do Viedne. To sa mi za socializmu zdalo byť nepredstaviteľné. Dnes je to opäť skutočnosťou, pre vstup do 4 z piatich okolitých krajín, s ktorými susedíme, nepotrebujeme ani len občiansky preukaz. Aj toto je nesporná a veľká výhoda pre občanov Slovenska.

K spoločnej mene: pre slovenských výrobcov, importérov a exportérov je veľkou výhodou, že sa nemusia obávať kurzových strát, nemajú náklady na výmenu peňazí a nemajú kurzové riziká. Pre bežných občanov je zas výhodou, že pri cestách do veľkej väčšiny krajín EÚ nemusia meniť peniaze a, čo je veľmi dôležité, vedia si porovnávať ceny.

K eurofondom uvádzam, že za miliardy eur, ktoré na Slovensko pritiekli a pritečú bolo obnovené veľké množstvo verejných statkov. Od železníc, cez osvetlenie, čističky odpadových vôd až po školy a nemocnice.

Výsledok nášho 15-ročného členstva v EÚ je dobiehanie životnej úrovne západných krajín EÚ a uvediem jeden jediný príklad, ktorý veľmi názorne toto tvrdenie potvrdzuje. Kým v roku 2004 bolo potrebných 22 priemerných hrubých platov na kúpu jednoduchého auta a na výber bola prakticky len Škoda Fabia, dnes postačí 10 alebo 11 platov a výber je omnoho bohatší. Toto sa stalo za 15 rokov.

Výhody členstva v EÚ majú však aj svoje tienisté stránky, a tie treba jasne pomenovať.

Spoločný trh nám priniesol mnoho nekvalitných potravín, spoločná, avšak zle chránená hranica priniesla migrantskú krízu, spoločná mena nám priniesla dve miliardy eur do Grécka vo forme neodvolateľných a bezpodmienečných záruk, ktoré sa dňom vystavenia stali súčasťou slovenského dlhu a eurofondy nám priniesli obrovskú korupciu.

Záleží nám na fungujúcej EÚ, preto jasne pomenúvame, čo v nej nefunguje. Nemá zmysel sa tliapať po pleci, klamať sa ako je všetko dobré a so všetkým, čo príde z Bruselu súhlasiť.

Zmysel má problémy jasne pomenovať a navrhnúť riešenia. A presne to robíme. Problémy jasne pomenúvame. Vravíme, že najväčšie problémy EÚ sú dvojitý meter na členské štáty, nedodržiavanie vlastných pravidiel a porušovanie princípu subsidiarity, to znamená EÚ rieši veci, ktoré by mali riešiť, vedeli lepšie riešiť členské štáty. Zároveň prinášame riešenia. Ako jediní sme predložili ucelený reformný návrh s názvom Manifest slovenského eurorealizmu, ktorý v 27 konkrétnych bodoch navrhuje, ako zlepšiť fungovanie EÚ. Toto je skutočný proeurópsky prístup. SaS je skutočná poctivá proeurópska strana.

Opakujem, členstvo v EÚ je naším kľúčovým záujmom, pozitíva jednoznačne prevyšujú negatíva a v našom najvyššom úprimnom záujme je fungujúca Európska únia.

 

- Reklama -