SaS: Povinnosť pomáhať sa neviaže len voči utečencom, ale aj našim občanom

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Vo svetle posledných hromadných bitiek, ktoré prebehli v segregovaných rómskych osadách, sa strana Sloboda a Solidarita začína vážne zaoberať konceptom, ktorý uplatňujú aj iné demokratické štáty. Podľa neho deti žijúce v neznesiteľných sociálnych a ekonomických podmienkach sú na základe rozhodnutia štátnej autority pridelené do náhradnej starostlivosti, teda do sociálne zdravého prostredia, ktoré nedeštruuje chudoba, alkoholizmus, násilie,“ uvádza v stanovisku poslankyňa NR SR za SaS Lucia Nicholsonová.

Takúto náhradnú starostlivosť vykonávajú v prvom rade profesionálni rodičia. Môžu sa jej však zhostiť aj špecializované štátne ústavy pod prísnym dozorom nezávislých inštitúcií vrátane mimovládnych organizácií. „Na Slovensku produkujú vysoké školy ročne stovky sociálnych pracovníkov. Práve rómska otázka je oblasť, kde sa môžu uplatniť. Existencia civilizačne odvrhnutých rómskych osád a sociálnych vzťahov, ktoré v nich existujú, nie je len hanbou Slovenskej republiky, dôkazom neschopnosti a ľahostajnosti štátu, ale má priamy dopad aj na bezpečnosť občanov a na celkovú atmosféru v spoločnosti,“ tvrdí Nicholsonová.
Strana SaS už v minulosti pripravila štátny program Práca namiesto dávok, ktorý predstavuje reálnu cestu, ako zapojiť dlhodobo nezamestnaných do pracovného procesu vrátane Rómov z osád. „Začíname sa prikláňať k názoru, že štát musí podniknúť rozhodné kroky aj v oblasti výchovy detí, ktoré žijú v asociálnych podmienkach. Takéto kroky znamenajú v krajnom prípade aj zverenie detí do náhradnej starostlivosti, ak sa vyčerpali všetky možnosti na nápravu,“ tvrdí Nicholsonová.

Na záver dodáva, že trpezlivým a poctivým prístupom štátu k otázke segregovaných rómskych spoločenstiev môžeme dosiahnuť to, že za niekoľko rokov vyrastie generácia Rómov, ktorí nebudú šíriť okolo seba strach, ale stanú sa plnohodnotnými členmi spoločnosti.

- Reklama -