SaS: Poslanci J. Laššáková a M. Mamojka sú nevhodní kandidáti na ústavných sudcov

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Ak poslanci za Smeru-SD pretlačia svojich kolegov cez parlament k prezidentovi, bude to už len prejav kolektívnej arogancie. Slušné by totiž bolo, keby sa aktívni politici vládnej strany na istý čas dobrovoľne rozhodli pre karanténu na ústavné funkcie. Slovenská ústavnosť potrebuje dnes v prvom rade dôveryhodnosť a tá stojí na nezávislých sudcoch, ktorí nemajú úzke väzby na stranícku politiku a ktorí sa na život a právo pozerajú zo širšieho hľadiska,“ uvádzajú to v stanovisku predstavitelia SaS.

Ľudia, ktorým životné postoje po celé roky ovplyvňovala stranícka práca a stranícka disciplína, sú dnes úplne nevhodnými kandidátmi na ústavných sudcov. Strana Smer-SD systematicky dosadzuje do ústavného súdu ľudí podľa kritérií, ktoré zohľadňujú v prvom rade jej politické potreby.

„Výsledkom však nie je viac spravodlivosti v štáte, ale frustrácia z toho, ako nepochopiteľne sa stavia ústavný súd k niektorým otázkam, ako sa odchyľuje od dobrej ústavnej praxe. Poslanci za stranu Sloboda a Solidarita nezdvihnú ruku ani za poslankyňu Laššákovú, ani za poslanca Mamojku. Vyzývame poslancov Smeru-SD, aby sa v záujme spravodlivosti zachovali rovnako,“ uzatvárajú liberáli.

Richard Sulík, predseda SaS
Ľubomír Galko, podpredseda SaS
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS
Jozef Mihál, podpredseda SaS

- Reklama -