SaS: Populizmu vlády sa darí viac ako ekonomike

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Ekonomika rastie, lebo celosvetová ekonomika rastie. Väčšina občanov veľmi dobre chápe, že na hospodárskom raste a na výraznom poklese nezamestnanosti má táto vláda len minimálny vplyv. Naopak, tam, kde by mala vláda konať, zlyháva na plnej čiare – v školstve, zdravotníctve, spravodlivosti, v elektronických službách pre občanov,“ povedal predseda SaS Richard Sulík a doplnil: „Paradoxom je, že miesto toho, aby sa vláda sústredila práve na tieto oblasti, kde najviac zlyháva, chce zapôsobiť na občanov lacnými a populistickými trikmi.“

SaS súhlasí s tým, že ak sa ekonomike darí, musia to pocítiť aj ľudia, povedala tímlíderka SaS pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová.

Kiššová zároveň pomenovala najvážnejšie výhrady liberálov k umelému zvýšeniu minimálnej mzdy alebo nočným, sviatočným či víkendovým príplatkom: najvyšší úžitok z toho bude mať štátna kasa, nárast mzdových nákladov, čo sa premietne v cenách, komplikovanosť a nelogickosť návrhov či výhrada, že štát z podstaty nemá takto umelo zákonom nariaďovať vyššie mzdy.

„S vládou sa zhodneme, že dôsledkom dobrých ekonomických výsledkov musí byť aj nárast čistých miezd ľudí. Štát by mal robiť v dobrých časoch také opatrenia, ktoré by zvýšili ľuďom čisté príjmy, no nie tým spôsobom, ako to robí súčasná vláda. SaS presadzuje zníženie daní, zníženie a zjednodušenie odvodov, zlacnenie zamestnávania a zníženie byrokratickej záťaže, ktorú už dnes podnikatelia vnímajú ako vážnu brzdu v podnikaní,“ poznamenala J. Kiššová.

Podľa tímlídra SaS pre verejné financie Eugena Jurzycu predseda vlády berie peniaze tam, kde sú a dáva ich tam, kde je to mediálne najviac vidno. Kritizoval vládu napríklad v otázke znižovania regionálnych rozdielov.

„Hlavným cieľom súčasne navrhovanej zmeny zákona je rozšíriť počet okresov, ktorým bude môcť vláda pomáhať. Doterajšie výsledky sú však chabé. HDP je kľúčový ukazovateľ. Hoci nezamestnanosť klesá aj mimo Bratislavy, rozdiel vo vytvorenom HDP sa takmer neznižuje. SaS je za to, aby bolo bohaté celé Slovensko. Vláda Roberta Fica dlhodobo nevykazuje výsledky. Sme proti takejto ‚pomoci‘, samozrejme sme proti rozšíreniu tejto ‚pomoci‘ na ďalšie okresy. Sme za to, aby regionálnu pomoc hodnotil útvar Hodnota za peniaze na základe merateľných a vopred známych kritérií, za zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré sa v ostatných rokoch zhoršuje, za nižšie daňovo-odvodové zaťaženie,“ doplnil Eugen Jurzyca.

- Reklama -