SaS: Podporujeme vznik európskej armády

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Na organizovanie celoeurópskych diskusií má únia napríklad Európsku komisiu alebo predsedu Európskej rady. Organizácia predsedníctva na národnej úrovni odčerpáva veľa finančných a ľudských zdrojov, nehovoriac o obmedzeniach, ktoré sa týkajú obyvateľov miest, kam zavítajú lídri so svojimi sprievodmi,“ uvádza predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík s tým, že strana SaS sa zasadzuje za zvýšenie efektívnosti riadenia EÚ, ku ktorému patrí aj otvorenie diskusie o zrušení rotujúceho predsedníctva.

Pokiaľ ide o obsah rokovania, bolo by žiadúce, aby európski lídri zaujali po dlhých mesiacoch vajatania konkrétnejšie postoje k utečeneckej kríze a v riešeniach, ktoré predostrú, skĺbia oprávnené požiadavky európskej verejnosti na bezpečnosť, ale aj humánne nakladanie s utečencami. „V Európskej únii konečne panuje zhoda aspoň v tom, že vonkajšie hranice nemôžu byť deravé ako ementál. Lídri sa však vyhýbajú konkretizovať, aké vecné a najmä právne nástroje má mať európska pohraničná stráž k dispozícii, aby zabránila ilegálnej migrácii. Je najvyšší čas poctivo odpovedať na tieto otázky,“ hovorí Sulík.

Európska bezpečnosť má nadnárodný rozmer

Poslanec NR SR za SaS Ľubomír Galko dodáva, že strana SaS v súvislosti s bezpečnosťou Európskej únie podporuje iniciatívy na vytvorenie európskej armády. Tá by v spoločných operáciách spolupracovala s NATO, ale mohla by konať aj individuálne. „Vývoj politickej situácie v blízkosti hraníc EÚ poskytuje silné dôkazy o tom, že európska bezpečnosť má nadnárodný rozmer. Preto európske integračné úsilie treba namieriť do oblasti zahraničnej politiky, obranných stratégií a vytvorenia vojenských spôsobilostí. Pol miliardové spoločenstvo, ktoré tvorí takmer štvrtinu svetovej ekonomiky, je bez vojenskej opory obrom na hlinených nohách,“ tvrdí Galko.

Strana Sloboda a Solidarita pokladá európsku bezpečnosť za jedinečnú príležitosť na posilnenie európskej súdržnosti a eliminovanie odstredivých síl. „Bolo by žiadúce, aby bratislavský summit priniesol v tejto súvislosti pokrok,“ uzatvára Sulík.

- Reklama -