SaS: Podmienky nie sú ideálne, no na Slovensku môže vzniknúť dobrá a stabilná vláda

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Okrem výborného výsledku strany dosiahli aj niektorí naši kandidáti vynikajúce osobné výsledky. Jana Kiššová, Martin Poliačik, Ľubomír Galko, Jozef Mihál a Lucia Nicholsonová, ktorá získala cez 80. 000 preferenčných krúžkov. Gratulujem. Na týchto ľuďoch stojí SaS. Ako vidíte, nie sme stranou jedného človeka.

Výsledok víkendových volieb síce nevytvoril ideálne podmienky na vznik ideologicky kompaktnej väčšinovej vlády. Ale my v SaS sme presvedčení, že na Slovensku môže vzniknúť vláda, ktorej fundamentom bude boj proti korupcii, vytvorenie podmienok na spravodlivé potrestanie tých, ktorí zodpovedných za rozkrádanie štátu, nastolenie vlády zákona, a potrebné zmeny v ekonomike vrátane školstva a zdravotníctva.

Strana SaS je na základe volebného výsledku pripravená začať rokovania o zostavení takejto vlády so stranami OĽaNO, SNS, Sme rodina, Most-Híd a Sieť.  S  týmito piatimi stranami vieme vytvoriť mimoriadne stabilnú koalíciu s 87 mandátmi.

Včera som požiadal predsedov týchto politických strán o stretnutie. Chcem od nich počuť, ako si predstavujú programové alebo personálne záležitosti. Aby som si ako potenciálny predseda vláda mohol vytvoriť obraz. Na najbližších stretnutiach budem teda najmä počúvať. 

Podľa včerajších vyjadrení prezidenta Andreja Kisku, poverenie na zostavenie vlády dostane Robert Fico. Tento krok nespochybňujeme a budeme plne rešpektovať, ak Robert Fico vládu zostaví.

Predčasné voľby odmietame. Považujeme to za aroganciu voči voličovi. Jednoducho nemôžeme nechať voliča tak dlho hlasovať, až bude výsledok taký, aký si želáme. Volič takto rozhodol a je našou povinnosťou fungovať s mandátom, ktorý sme dostali. S takýmto rozdelením síl. Veľmi oceňujem ústretovosť Bélu Bugára a Radoslava Procházku, že sa dokázali povzniesť nad to, čo bolo doteraz a sú pripravení na konštruktívnu spoluprácu. Teším sa na ich predstavy.

Chcem všetkých občanov ubezpečiť, že budeme hľadať prieniky. Sme pripravení sústrediť sa najmä na to, čo nás spája a sme pripravení hľadať kompromisy. Uvedomujeme si, že Slovensko bude čoskoro predsedníckou krajinou EÚ a sme pripravení a odhodlaní konať zodpovedne. Robiť Slovensku dobré meno v zahraničí.

Veľmi si želám – ja ako človek, ktorý sa vrátil na Slovensko, lebo tu chcem žiť a mal som pritom veľa možností žiť inde – aby sa nám podarilo zostaviť vládu bez oligarchov, bez extrémistov. Zato vládu, ktorá bude mať skutočný záujem spraviť život na Slovensku lepším.

Richard Sulík, predseda strany Sloboda a Solidarita

- Reklama -