SaS: Peter Kažimír sa zase raz prepočítal

0
Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: SITA)

„Znižovanie deficitu verejných financií k hrubému domácemu produktu sa spravidla deje len zvyšovaním výkonu ekonomiky. Ale ani tento mechanizmus nie je celkom spoľahlivý, keď sa HDP a z neho vyplývajúce daňové príjmy nadhodnotia. Dokazujú to aktuálne informácie Eurostatu, podľa ktorých skutočný deficit verejnej správy na Slovensku za minulý rok nedosiahne plánovaných 1,93 %, ale až 2,19 %,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca.

Ďalšou charakteristickou črtou Ficových vlád je podľa liberálov posúvanie roka, v ktorom má slovenský verejný sektor vyrovnané hospodárenie. „Posledná rozpočtová korekcia hovorí o tom, že nulový deficit sa z roka 2018 posunul až na rok 2020. Aj na základe výsledku hospodárenia z roku 2016 máme dôvodné podozrenie, že vo volebnom roku vláda Smeru-SD, SNS a Mostu-Híd žiadne vyrovnané hospodárenie nedosiahne, ale naopak, budúca vláda zdedí ďalší deficit,“ poznamenal predseda SaS Richard Sulík.

Zadlžovanie tak podľa SaS bude pokračovať a Slovensko nevyužije relatívne dlhé obdobie hospodárskeho rastu na zásadnú konsolidáciu svojich verejných financií. „Keď sa hospodársky cyklus obráti a prídu zlé časy, obeťou Ficovho šafárenia budú občania, zvlášť tie najzraniteľnejšie skupiny,“ hovorí R. Sulík a dodáva: „Na Slovensku tak už neexistuje oblasť, ktorá by úpenlivo nevolala po zmene vlády.“

- Reklama -