SaS: Odporúčame vláde zháňať peniaze vlastnou hlavou, nie podvodmi

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Národná diaľničná spoločnosť vzhľadom k svojej slabej finančnej sile nemôže získavať úvery na finančnom trhu lacnejšie ako štát, v dostatočnom množstve a ešte k tomu aj bez štátnych garancií. Nezarátavanie jej dlhov do dlhov štátu je preto čistá ilúzia a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by takýto detinský návrh neprešiel ani v Európskej komisii,“ konštatuje poslanec NR SR za SaS Miroslav Ivan.

Dodáva, že ak napriek tomu nominant #Siete a riaditeľ NDS Róbert Auxt prichádza s týmto nápadom, je to len hľadanie vinníka, na ktorého #Sieť prenesie zodpovednosť za nesplnený program. 

Podľa poslanca SaS Eugena Jurzycu je to tá istá schéma, akú už vytiahol na opozíciu minister financií Peter Kažimír, keď od nej žiada súhlas s uvoľnením dlhovej brzdy pre investície, pričom ráta s tým, že zmenu ústavného zákona opozícia nepodporí.

„V prípade SaS sa ani nemýli. Sme zásadne proti tomu, aby vláda namiesto zodpovedného hospodárenia, zháňala peniaze na svoje investičné programy tým, že zaťaží peňaženky občanov Slovenskej republiky ďalšími dlhmi. Nestačili im rekordné nárasty daňových príjmov, ani masívne použitie peňazí odložených na dôchodky, ani vysoké deficity. S čím príde vláda nabudúce? Navrhne, aby aj dôchodky, platy učiteľov a sestričiek boli mimo okruhu verejných financií?“ pýta sa Jurzyca.

Zároveň tvrdí, že dôsledným uplatňovaním zásad efektívnosti a transparentnosti pri nakladaní s verejnými zdrojmi a s rozumným využitím eurofondov má Slovensko dostatok vlastných zdrojov na rozvoj, a to aj pri znížení daní a odvodov. „Skutočnosť, že mnohých predstaviteľov vlády zamestnáva skôr obchádzanie pravidiel ako systémové zmeny, ich usvedčuje z vlastnej neschopnosti,“ uzatvárajú liberáli.    

- Reklama -