SaS: Odmena pre advokáta Bžána je vopred pripravený, ale neodborne vykopaný tunel

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik nazval odmenu vopred pripraveným tunelom, ale neodborne vykopaným. „Advokátska vyhláška totiž hovorí, že podielová odmena môže byť dohodnutá len v takých prípadoch, keď výsledok je veľmi neistý a advokát o tom klienta vopred poučil. Vzhľadom na to, že takáto dohoda o podielovej odmene bola s kanceláriou Bžána uzavretá už pri rámcovej zmluve, ani nebolo možné predurčiť, o aké spory pôjde.“

Baránik zároveň poukázal na to, že podľa portálu finastat.sk boli vlani príjmy advokátskej kancelárie R. Bžána približne 3,2 milióna eur, ale zisk bol len 390 000 eur. „Kam sa podeli tri milióny z advokátskej kancelárie? Som advokát a viem, aké legálne náklady môže mať advokátska kancelária. Neexistuje advokátska kancelária, ktorej náklady by boli až tri milióny eur za rok,“ poznamenal Alojz Baránik.

Podľa Karola Galeka sa treba vrátiť do minulosti, konkrétne do roku 2007, keď Robert Fico vyvolal chaos okolo Vodného diela Gabčíkovo (VDG), ktorý „budú riešiť ešte minimálne dve generácie po nás.“

„Súdená suma bola vycucaná z prsta, keďže nebola nijakým spôsobom verifikovaná. V tomto prípade navyše išlo o spor medzi štátom a podnikom s účasťou štátu, čiže Slovenskými elektrárňami, keďže v čase rozhodnutia arbitrážneho súdu mala Slovenská republika najväčší podiel v Slovenských elektrárňach, konkrétne 34 %,“ upozornil tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.

Galek sa v tejto súvislosti pýta, komu dnes patrí Vodné dielo Gabčíkovo. Neplatné od počiatku sú totiž zmluva o prevádzke, zmluva o odškodnení, ale aj dohoda o usporiadaní majetkovo-právnych vzťahov. „Ešte dnes požiadame predsedníčku Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti o zvolanie mimoriadneho výboru, na ktorom sa chceme pýtať aj na celú kauzu Gabčíkovo, ktorej špičkou ľadovca je odmena 64 miliónov eur pre advokáta Bžána,“ doplnil K. Galek.

- Reklama -