SaS: Obávame sa, že debyrokratizácia budú len ďalšie prázdne reči

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Mnohé príklady a skúsenosti z minulosti nás presviedčajú, že súčasná vláda nedokáže svoje plány realizovať a zaviesť do praxe,“ povedala podpredsedníčka SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová. Poukázala pritom na reformu školstva, elektronické schránky či bezpečnostnú hrozbu súvisiacu s elektronickými podpismi.

Kiššová zároveň upozornila, že dôležité je aj neprijímať paralelne s týmto procesom nové pravidlá, ktoré byrokraciu znova zvyšujú. „Chceme preto vyzvať vládu, aby okrem plánov, ktoré predstavila, bojovala s byrokraciou širokospektrálne.“

Podľa poslanca NR SR za SaS a tímlídra strany pre štíhly štát Jozefa Rajtára po 10 rokoch vládnutia Smeru nestačí tlačová beseda o tom, čo sa pripravuje. „Podpredseda vlády Pellegrini a minister Žiga sa pripojili k našej dlhodobej kritike vlády Roberta Fica. Neskoro, ale predsa. Nevšimli si však, že sú súčasťou tejto vlády,“ poznamenal J. Rajtár a upozornil na príklady z minulosti, keď projektom na zoštíhlenie štátu (ako napríklad reforma ESO) chýbala koordinácia, a preto nie sú úspešné. „Rovnako teraz – nevidíme žiaden plán implementácie. Nepoznajú stav pripravenosti úradov, nevedia, čo presne ktorý úrad potrebuje na zavedenie,“ tvrdí poslanec Rajtár.

Poslanec NR SR za SaS Vladimír Sloboda pridal vlastnú skúsenosť, keď si bol vymeniť certifikát pre kvalifikovaný elektronický podpis vo svojom občianskom preukaze. „Situácia je taká, že ak ste si prišli pre už hotový občiansky preukaz či pas a bežne čakáte pár minút, teraz to môže byť aj hodina alebo dve, keďže systém uprednostňuje výmenu certifikátov pred úplne všetkými. Navyše, jedna výmena certifikátu, ak meníte BOK aj PIN, netrvá 6 minút, ako ubezpečovala štátna tajomníčka ministerstva vnútra Saková, ale aj 20 minút,“ dodal V. Sloboda.

- Reklama -