SaS, OĽaNO: Zbierame podpisy pod návrh za odvolanie Roberta Fica

0
Robert Fico (Autor: TASR)

„Všetci tí, ktorí sme premiéra upozorňovali boli sme len blázni, poloblázni, pošahanci a nevedeli sme počítať. Trvalo dlhých sedem týždňov, kým Robert Fico kapituloval. Porazili ho ľudia. Ľudia, ktorí nám začali vo veľkom posielať svoje faktúry dokazujúce obrovské zdražovanie. Tým, že sme ich všetky zverejňovali, Robert Fico musel kapitulovať a musel podvod zastaviť. Dovtedy skúšal, čo ľudia znesú. Ale tí stratili trpezlivosť a hrozilo, že Slovensko sa začne vyvíjať rumunskou cestou,” informoval Matovič.

Dodal, že za tejto situácie sme od premiéra očakávali dve veci, aby napravil škody a aby vyvodil zodpovednosť voči štyridsiatim zbojníkom, ktorí boli priamo zodpovední za tento podvod a ktorých kryl. „ Robert Fico naďalej tvrdošijne odmieta vyvodiť zodpovednosť, či voči ministrovi Žigovi alebo nominantom v predstavenstvách a dozorných radách. Za tejto situácie v mene všetkých podvedených ľudí, viac ako milióna slovenských domácností, začíname zbierať podpisy a predložíme návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. Toto je vláda chaosu, zdražovania a podvodov. Kým Robert Fico s Andrejom Dankom nenapravia škody, nedáme im pokoj a naďalej im budeme pozerať na prsty,” uistil Matovič.

Aj podľa poslankyne SaS a predsedníčky Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jany Kiššovej nesie predseda vlády a strany Smer-SD Robert Fico plnú politickú zodpovednosť, za situáciu s cenami energií. Za ich neprimeranú výšku, chaos a neistotu ľudí, ktorí boli postihnutí. „Sme presvedčení, že odvolať šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjnečíka z funkcie nestačí. Možno by stačilo, ak by išlo o skutočne nezávislého úradníka na svojom mieste, ak by náš regulačný rámec zabezpečoval férové ceny a ak by to, čo sa teraz udialo, bolo ojedinelým zlyhaním tohto človeka. Nie je tomu tak, preto to nestačí,“ povedala Kiššová.

Tvrdíme, že Jozef Holjenčík plnil príkazy Roberta Fica a je zjavné, že bol jeho osobným chránencom. „Nasvedčujú tomu ich spoločné tlačové besedy, spoločná koordinácia pri vratkách za plyn, ktoré neboli ničím iným, len volebnou korupciou. Dokonca, v posledných týždňoch Robert Fico prevzal úlohu predsedu regulačného úradu, vystupoval v jeho mene a informoval verejnosť, ako bude úrad ďalej postupovať a čo sa bude diať,“ hovorila Kiššová.

Je presvedčená, že inkriminované vyhlášky zodpovedné za súčasnú situáciu boli len vyústením toho, čo tu celé roky Robert Fico a Jozef Holjenčík spolu budovali. A to tu ide. „Podstata problému je v tom, že u nás sa regulácii cien nevenujú odborníci, ale ľudia nominovaní Robertom Ficom, ktorí majú úplne iné úlohy, ako zabezpečiť férové ceny pre občanov a podnikateľov,“ povedala poslankyňa a pokračovala, že tu sa logicky natíska otázka, prečo minister hospodárstva Peter Žiga na situáciu neupozorňoval a nespustil alarm, keď tvrdí, že od septembra o probléme vedel. „Prečo bol ticho? Prečo boli ticho nominanti? Lebo vedeli, že pokyn z ÚRSO, je zároveň aj pokyn z úradu vlády. Čušali, lebo spolu piekli,“ vyhlásila Kiššová.

Podľa nej je toto kolaps slovenskej energetiky. „Nastal vtedy, keď osoba s hlasom podobným hlasu Roberta Fica začal zháňať peniaze vlastnou hlavou a za jeden z mešcov si vybral energetiku. Vydrancované SPP, situácia okolo Gabčíkova, razie v Slovenských elektrárňach, alebo peniaze v alobale sú len niektoré z káuz, za ktoré je zodpovedný Robert Fico,“ uzavrela Kiššová s tým, že preto Robert Fico nemá čo hľadať na svojej stoličke a povieme mu to na mimoriadnej schôdzi.

- Reklama -