piatok, 19 apríla, 2024
6.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Novelu o zdravotnej starostlivosti nepodporíme, poškodzuje ľudí

SaS: Novelu o zdravotnej starostlivosti nepodporíme, poškodzuje ľudí

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„V rámci novely zákona o zdravotnej starostlivosti prijal vládny zlepenec desiatky pozmeňujúcich návrhov. Som si istá, že kolegovia z vládnej koalície dodnes nevedia, kedy sa vlastne hlasovalo o 30 eurovej priamej platbe v doplnkových ordinačných hodinách za prácu ambulantných lekárov. Nevedeli, v ktorom z tých 92 pozmeňovákov sa hlasovalo o nízkej platbe za poistencov štátu. A kde sa hlasovalo o zrušení odpočítateľnej položky, a teda o zásadnom navýšení ceny práce,“ povedala J. Cigániková.

Podľa Cigánikovej koaliční poslanci hlasovali za zvýšenie regionálnych rozdielov. Za zdraženie zamestnávania práve v regiónoch, kde pracovné miesta ťažko vznikajú. Za skomplikovanie zamestnávania malým a stredným podnikom, ktoré budú mať výrazný problém prispôsobiť sa.

„Odvodová odpočítateľná položka sa uplatňuje do výšky 570 eur, takže ide skutočne o najmenej zarábajúcich ľudí. Umožňuje zníženie nákladov pri tvorbe takýchto miest a zároveň zvyšuje príjem aj samotnému zamestnancovi. Nejde pritom o málo ľudí – pod hranicou 570 eur je pol milióna pracovných miest, 310 tisíc ľudí zarába minimálnu mzdu alebo ešte menej. Pýtali sme sa my a teraz sa pýta už aj prezident: Ako je možné, že opatrenie s takýmto dopadom prešlo cez parlament bez väčšej diskusie či poriadnych prepočtov?“ poznamenala Cigániková.

Poslanec NR SR za SaS Eugen Jurzyca upozornil, že diskusia sa má konať v rámci štandardného legislatívneho procesu. „Diskusia nemá byť, až keď si ju vynúti prezident alebo opozičný poslanec. Stotožňujeme sa s pripomienkami pána prezidenta, podporíme ich. Zákon ako celok pre jeho obsah, ale aj aroganciu predkladateľov však našu podporu nezíska,“ dodal E. Jurzyca.

 

- Reklama -