SaS: Nie je záujem riešiť domáce násilie, pritom metodika existuje

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Ten bol vedením polície počas uplynulých rokov degradovaný na spolok vyberačov pokút. Navyše, polícia častokrát nepomáha a nechráni, ale je práve v tejto dobe zneužívaná na plnenie cieľov vládnej strany Smer v súvislosti s voľbami. Ak bude SaS v reformnej vláde posilníme poriadkové jednotky na úkor dopravnej polície a administratívy. Zrušíme plánované vyberanie pokút a zavedieme spravodlivé finančné aj morálne ohodnotenie vyšetrovateľov, ktorých práca je dnes nedocenená,“ hovorí poslanec NR SR za SaS a podpredseda strany Ľubomír Galko.

Poslankyňu NR SR Luciu Nicholsonovu hnevá, že neexistujúci migranti zatienili existujúce bité ženy. „V tomto konkrétnom prípade nemohli využiť lehotu vykázania, lebo nebývali spolu. Mohli však použiť vydieračku alebo vyhrážanie a zadržať ho, ale neurobili to,“ hovorí.

Hnevá ju aj fakt, že nevieme, čo robí odbor rodovej rovnosti. „Existuje národný akčný plán predchádzania eliminácie násilia na ženách, ktorý by mal rozhodovať ako vyškoliť policajtov. Sú tam napchaté peniaze z európskeho sociálneho fondu. Považujeme to len za ďalšiu vec na papieri. Ďalší projekt, z ktorého si predstavitelia vládnej strany Smer spravili trhací kalendár. Chcem vedieť, kam išli všetky tie peniaze,“ pýta sa Nicholsonová. 

Dodáva, že pre policajtov existujú metodiky, ako presne postupovať pri prípadoch domáceho násilia a toto je vec, s ktorú vláda Ivety Radičovej mala medzi prioritami. „Nie je to o kvantite, ale o kvalite policajtov. V Českej republike to napríklad funguje. My sme to na ministerstve zanechali otvorené ako prioritu v rámci Národného projektu eliminácie násilia páchaného na ženách a deťoch. Vláda Roberta Fica napísala akčný plán, ktorý neplní a minula naň kopec peňazí  na nezmyselné štúdie,“ apeluje členka parlamentného výboru pre ľudské práva. 

Je to nebezpečný fenomén. Nicholsonová poukazuje, že len niektoré prípady kruto zavraždených žien boli medializované, o mnohých nevieme. „Ženy, ktoré práve teraz čelia domácemu násiliu vyzývam, aby sa nebáli. Sú tu mimovládne organizácie, ktoré suplujú bezpečnostné zložky. Tie vedia poskytnúť poradenstvo. Zároveň týrané ženy vyzývam nech sa nevzdávajú. Raz určite natrafiť na policajta, ktorý má nejaké EQ a nezanedbá si svoje zákonné povinnosti,“ apeluje Nicholsonová.

Tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik pripomína, že napriek tomu, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa opakovane vyjadril, že domáce násilie je priorita, nevidíme nič konkrétne, čo by v tomto smere urobil. „Generálny prokurátor sa nijako nevyjadruje k súčasnej situácii. Jaromír Čižnár deklaroval v Národnej rade, že nie sú potrebné legislatívne zmeny na zásadné zlepšenie stavu ochrany žien v oblasti domáceho násilia. Preto sa pýtame generálneho prokurátora, čo urobil pre záchranu životov žien, ktoré padli za obeť domácemu násilia,“ uzatvára Baránik.

- Reklama -