SaS: Nedostatok liekov zapríčinil štát zlou reguláciou

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Je známe, že reexport určitých liekov je spôsobený pravidlom, podľa ktorého cena lieku na slovenskom trhu nesmie byť vyššia ako priemer troch najnižších cien toho istého lieku v Európskej únii. Toto opatrenia prijala prvá vláda Roberta Fica ako reakciu na enormný rast verejných výdavkov na lieky. Bolo to však východisko z núdze, keďže nebola schopná prijať systémové riešenia na obmedzenie spotreby liekov vrátane eliminácie indukovanej preskripcie,“ hovorí poslankyňa NR SR za SaS a členka zdravotníckeho výboru Janka Cigániková.

Už zo socializmu vieme, že politické zasahovanie do cenotvorby vedie k nedostatku tovarov a vzniku čierneho trhu. „V súčasnosti treba prísť s riešeniami, ktoré nebudú deformovať ceny liekov pri vstupe na slovenský trh a zároveň budú motivovať poskytovateľov zdravotnej starostlivosti i pacientov k racionálnej spotrebe,“ hovorí Cigániková. 

Tieto riešenia sa týkajú nových pravidle cenotvorby, kategorizácie liekov, prevádzky nemocníc, fungovania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, oceňovania práce lekárov, ale aj primeraného zaťaženia pacientov doplatkami. „Od ministra zdravotníctva Tomáša Druckera očakávame, že tieto systémové riešenia predstaví v krátkom čase. Podľa nášho názoru treba zobrať do úvahy skúsenosťou potvrdené pravidlo, že ak vznikne nedostatok nejakého tovaru a jeho cena je v dôsledku štátnej regulácie nízka, posun ceny k úrovni čistiacej trh prinesie prospech celej spoločnosti, vrátane tých najzraniteľnejších. Na rozdiel od vymýšľania ďalších a ďalších regulácií, ktoré spoločnosti dlhodobo škodia,“ uzatvára Cigániková.

- Reklama -