SaS: Na chaose v energetike zarábal Jozef Holjenčík milióny eur

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová objasnila, ako sa umelo navýšili ceny energií. Dôvodom nie je len istič, ale hlavne “biznismodel” z dielne Jozefa Holjenčíka. „Vieme, že súčasťou celkovej ceny za energie sú distribučné poplatky. Tie sa skladajú z variabilnej a fixnej zložky. Prvá závisí od reálnej spotreby a druhá je za to, že ste pripojený. Sem patrí aj neslávny poplatok za istič,“ pokračovala Kiššová.

Súčasťou nákladov sú aj odpisy z majetku. „Vlani, keď Jozef Holjenčík menil výpočet ceny, zmenil aj spôsob, akým sa bude odpisovať starý majetok. Avšak distribučné spoločnosti majú obrovskú časť majetku už účtovne odpísanú, položka klesla, a teda aj koncová cena energií pre spotrebiteľov mala tiež klesnúť,“ vysvetľovala Kiššová.

To sa však nestalo a to preto, lebo Jozef Holjenčík poradil distribučným spoločnostiam, aby si precenili majetok. „Majetok, ktorý už mal nulovú alebo veľmi nízku hodnotu a ktorý ľudia už v minulosti v cenách zaplatili, mal zrazu precenenú hodnotu, čím dosiahol zvýšené náklady distribučných spoločností, ktoré si ich mohli dať od spotrebiteľov zaplatiť,“ povedala Kiššová.

Toto preceňovanie podľa našich informácií zabezpečila znalecká spoločnosť JHS, s. r. o., údajne skratka Jozef Holjenčík Systems, ktorú v roku 1998 zakladal a údajne stále ovláda. Čerešničkou na torte je, že ÚRSO dostalo zo štátneho rozpočtu 1,8 milióna eur na to, aby spravilo v distribučných spoločnostiach audit, ktorého výsledkom malo byť zníženie cien energií. „Audit si ÚRSO objednával u 17 súdnych znalcov, prevažne z okolia Martina, odkiaľ pochádza aj Jozef Holjenčík, ktorý je paradoxne aj prezidentom komory znalcov. A výsledok? Peniaze v ÚRSO použili na audity, ktorých výsledkom bol precenený majetok, a ten navýšil ceny energií. Spokojný bol šéf regulačného úradu aj distribučné spoločnosti. Ostávalo len dúfať, že to ľudia opäť prehltnú. Ale neprehltli,“ dodala Kiššová.

Poslanec za SaS a tímlíder strany pre energetiku Karol Galek doplnil, ako z toho von. „Tohtoročná cena za energiu či vodu je nastavená podľa nových pravidiel. Ak chceme vrátiť ceny na úroveň z roku 2016, musíme sa vrátiť aj k pravidlám z roku 2016. ÚRSO však zo zákona nemá žiadnu možnosť, ako to rýchlo a bezbolestne urobiť. Treba upraviť zákon, ide iba o dve vety,“ hovoril Galek.

Zmena zákona spočíva v tom, že okrem regulačného úradu bude existovať aj záloha. Tou zálohou bude cenové rozhodnutie z predošlého roku. ÚRSO tak dostane zákonnú možnosť vo výnimočných prípadoch, keď sa preukáže nesprávne nastavenie ceny v praxi, vytiahnuť zo zásuvky to, čo už tu bolo, aby sa predišlo chaosu.

„Zákon predkladáme do NR SR ako poslanecký, avšak chceli by sme vyzvať vládu, aby ho na najbližšom rokovaní zaradila do skráteného legislatívneho konania. Je to potrebné kvôli ľudom. Nebránime sa ani možnosti, aby si ho vláda osvojila a predložila ako vlastný,“ uzavrel Galek.

- Reklama -