SaS: N. Blahová a J. Cigániková upozornili na problémy v Richterových zákonoch

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Podľa Blahovej je novela zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele šitá horúcou ihlou a obsahuje množstvo legislatívnych chýb. „Tento zákon ide opäť na úkor tých najbezbrannejších. Mohol by sa volať lex Čistý deň, lebo to, čo sa podľa ministra neodohralo, dostalo podobu legislatívneho zámeru. Nachádzame tam teda to, o čom vypovedali deti z Čistého dňa,“ upozornila Blahová.

Podľa členky Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny právna norma prispeje k likvidácii súkromných zariadení. Poslankyňa takisto varuje, že úradom práce zostanú len zlomky povinností, keď sa vytvorí nový druh multifunkčného zariadenia (pozostávajúci z detských domovov, krízových stredísk a resocializačných zariadení) – tzv. Centrum pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby. „Na centrá presunuli terénnu sociálnu prácu, ambulantné služby, výkon výchovných opatrení aj prípravu profirodičov. Sociálke zostáva iba kontrola a vedenie spisovej dokumentácie. Keďže centrá majú rozšírené právomoci, môžu na ne delegovať takmer všetko, dokonca aj zásadné rozhodnutia, ktoré robil súd,“ povedala N. Blahová.

Jana Cigániková upozornila na problém s registráciou jaslí na VÚC, ktorý súvisí s kolaudačným rozhodnutím. Navyše, ak od 1. januára 2018 budete mať ako rodič dieťa v neregistrovanom zariadení, prichádzate automaticky o príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške 280 eur. „Rodičia ani prevádzkovatelia to nevedia a podľa mňa ani ministerstvo nevie, čo spôsobilo.“ Minister Richter sľúbil, že účinnosť zákona posunie o pol roka.

Poslankyňa SaS Cigániková podala pozmeňovací návrh, ktorý by umožnil aj VÚC mať zákonnú možnosť registrovať jasle.

- Reklama -