štvrtok, 28 marca, 2024
12.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Mochovce sú maslom na hlave Fica a jeho ministrov hospodárstva

SaS: Mochovce sú maslom na hlave Fica a jeho ministrov hospodárstva

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Napriek tomu, že Peter Žiga pred pár mesiacmi takéto riešenie zamietol, tak teraz bez problémov súhlasí, aby 270 miliónový úver poskytol Enel. Splácať ho však bude musieť každý jeden akcionár. Teda aj my všetci, keďže štát je 34% akcionárom,“ priblížil poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre energetiku Karol Galek.

Strana SaS pripomína, že to bol práve Robert Fico, ktorý v roku 2008 pod hrozbou zoštátnenia dotlačil talianskeho akcionára do dostavby Mochoviec, hoci vedel že s výstavbou jadrových zariadení nemá žiadne skúsenosti. Dnes sa však k viac ako dvojnásobne prekročenému rozpočtu a jedenásťkrát posunutému termínu spustenia do prevádzky odmieta vyjadriť.

„V prípade Mochoviec je viac ako isté, že nejde o posledné predraženie a ani o posledný odklad spustenia elektrárne. Mochovce sú maslom na hlave Roberta Fica a jeho ministrov hospodárstva. S týmto „Čiernym Petrom“ sa ale bude musieť vysporiadať až ďalšia vláda,“ povedala podpresedníčka SaS a predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová, ktorá tému dostavby Mochoviec zaradila aj ako samostatný bod na rokovanie hospodárskeho výboru.

Keďže je majetok Slovenských elektrárni založený a termín spustenia Mochoviec stále neznámy, tak je podľa SaS možné, že Enel a doterajší nezáujem vlády dovedú v konečnom dôsledku Slovenské elektrárne do konkurzu. „S vyvodzovaním personálnej zodpovednosti, po ktorej dnes volá Peter Žiga, by mali v prvom rade začať v strane Smer-SD,“ uzavreli poslanci NR SR za SaS.

 

- Reklama -